Filmnyheter

Moodyssons Mammut tävlar i Berlin

Lukas Moodyssons nya film Mammut har blivit uttagen till huvudtävlingen på Berlins internationella filmfestival 2009.

– Jag är väldigt glad! Berlin är min favoritfestival, det har den varit ända sedan FUCKING ÅMÅL visades där för tio år sedan, säger Lukas Moodysson.

Mammut är den första svenska långfilm på fem år som deltar i huvudtävlan på någon av de tre största filmfestivalerna; Berlin, Cannes och Venedig.

– Underbart! Vi har jobbat under tre års tid med att försöka skapa en stark, gripande film på världsnivå. En inbjudan till huvudtävlan i Berlin är ett tecken på att vi kanske har lyckats, säger filmens producent Lars Jönsson.

Mammut tar avstamp i en lyxvåning i New York, hemma hos det unga paret Ellen och Leo och deras åttaåriga dotter Jackie. Leo är skapare av en framgångsrik spelsajt på nätet och har ramlat in i en värld av pengar och stora beslut. Ellen arbetar som kirurg och jobbar med att rädda liv.

Båda föräldrarna är uppslukade av sina arbeten, och dottern Jackie umgås mest med familjens filippinska barnflicka Gloria, något som får Ellen att börja tvivla på sina livsval. När Leo åker på en affärsresa till Thailand påbörjas ett förlopp som får dramatiska följder för alla inblandade.

– Filmen handlar om familjer, den handlar om föräldrar och barn, hur vi beter oss mot våra barn, både våra egna och andras. Den handlar om hur vi allihop på den här planeten är sammanlänkade med varandra, vare sig vi vill det eller inte. Och hur vi behöver varandra, berättar Lukas Moodysson om filmens handling.

I huvudrollerna ser vi de internationella stjärnorna Gael García Bernal och Michelle Williams. Bernal har efter filmer som Babel, Älskade hundar, The Science of Sleep och Dagbok från en motorcykel blivit en av filmvärldens mest uppskattade skådespelare.

Michelle Williams blev känd genom teveserien Dawson´s Creek, men fick sitt stora genombrott när hon Oscarnominerades för Brokeback Mountain. Hon har sedan dess medverkat i uppmärksammade filmer som I´m not there, Synecdoche, New York och senast Wendy & Lucy. Nästa år är Michelle Williams även aktuell i Martin Scorseses kommande Shutter Island.

Mammut har som Moodyssons tidigare spelfilmer producerats av Lars Jönsson för Memfis Film. Inspelningen skedde i New York, Thailand, Filippinerna och Trollhättan.

Berlin Internationella Filmfestival äger rum mellan den 5 och 15 februari 2009. Lukas Moodysson och filmens skådespelare närvarar vid visningen på festivalen.

Mammut har biopremiär i Sverige den 23 januari 2009. SF Film distribuerar.

[tags]film, mammut, lukas moodysson, trollhättan, lars jönsson, memfis film, berlin, berlin internationella filmfestival[/tags]

Lämna ett svar