Filmnyheter

Motståndaren utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Motståndaren

Motståndaren © TriArt Film

Milad Alamis film Motståndaren är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film.

Motståndaren möter vi brottaren Iman, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Trots den osäkra tillvaron på asylboendet lyckas Iman och hans fru Maryam skapa en trygg punkt för sina döttrar, men har de verkligen undkommit hotet från hemlandet? En mörk hemlighet riskerar att trasa sönder familjen – och tvingar Iman att konfrontera sitt förflutna. I huvudrollen ser vi den amerikansk-iranske skådespelaren Payman Maadi och i övriga roller Marall Nasiri, Björn Elgerd, Ardalan Esmaili och Arvin Kananian.

Motståndaren fick sin världspremiär på Berlins filmfestival tidigare i år. Filmen är dessutom nominerad till Nordiska rådets filmpris.

– Vi är jättestolta och hedrade över att i år vara det svenska bidraget till Oscars! Jag är personligen extra stolt för våra fantastiska skådespelare och vårt team, säger Milad Alami.

Charmören

Milad Alami långfilmsdebuterade med danska Charmören (2017), som hade världspremiär på filmfestivalen i San Sebastián. På senare tid har han regisserat tv-serier som When the Dust Settles och Follow the Money och kommande BullshitMotståndaren är hans andra långfilm, och hans första svenska.

Motståndaren hade svensk biopremiär 31 mars i år.

Den 21 december annonseras vilka filmer som kommit med på Oscars shortlist, och den 23 januari tillkännages nomineringarna. Den 96:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 10 mars 2024.

Mer
Publicerades

Lämna ett svar