På bio nu, Recensioner

När Sophia mötte Sylvain

När Sophia mötte Sylvain

Magalie Lépine Blondeau som Sophia och Pierre-Yves Cardinal som Sylvain i När Sophia mötte Sylvain. © Folkets Bio

Simple comme Sylvain (The Nature of Love)
Regi
Manus
Med
1 timme 50 min

Kanadensiska Monia Chokri har regisserat den underhållande När Sophia mötte Sylvain, om förbjuden kärlek. 40-åriga filosofiprofessorn Sophia lever med Xavier sedan många år. Men deras förhållande har övergått till platonisk kärlek. Hantverkaren Sylvain anländer och vänder upp och ner på hennes tillvaro. 

Sophia (Magalie Lépine Blondeau) är en välutbildad kvinna i övre medelklass som bor i Quebec. Hennes man Xavier (Francis-William Rhéaume) ska iväg på en konferens, medan hon måste ta sig ut till en gammal stuga de nyss köpt. Det finns en charmig respekt mellan de två, men de sover i olika rum. 

Lantligt vid en sjö och skog i mysiga, varma höstfärger ligger den stora stugan. Den behöver dock lite kärlek och bli renoverad. När hantverkaren Sylvain (Pierre-Yves Cardinal) anländer i en stor bil med flak och går igenom vad de behöver åtgärda blir hon helt skakig. Dels för att han chockar henne med hur illa det står till med stugan. Men främst för att hon finner honom attraktiv. 

Passionen är snart total samtidigt som relationen ska vara hemlig. Det är med en del humor som filmen lyfter frågan om hur avgörande den sexuella kompabiliteten är i förhållande till intellektuell stimulans. Dessutom hur mycket runt omkring en som påverkar känslor och tankar om relationer, som till exempel vänners åsikter, synen på att skaffa barn och klädstil. Sophia brottas med dessa funderingar.

Under lektionerna i filosofi inför äldre åhörare som hon håller i verkar alla teorier kring kärlek så insiktsfulla och tydliga. Spinoza, Jankélévitch och Hooks har alla något tänkvärt att säga om vad kärlek är, även om de har helt olika åsikter. När hon blir konfronterad med sina egna känslor är allt inte fullt så enkelt längre. 

Hetta i sexscenerna

Det finns en hel del mindre roller här som är riktigt komiska, inte minst i Sophias familj. Förutom humor och vassa funderingar kring relationer bjuder filmen på hetta i sexscenerna, utan att det blir så naket. 

Franska originaltiteln för filmen är översatt till svenska “Den enkla Sylvain”. Alltså en enkel man utan några nyanserade åsikter eller sofistikerade tankar. Här tar sig filmen också in på politik, där hon är mer liberal och han visar sig vara mer av en populist. Ännu en utmaning för relationen att försöka hantera. 

Regissören Monia Chokri har också skrivit det intressanta manuset till filmen. Dessutom är hon skådespelare (medverkar i Hjärtslag) och har en mindre roll som Sophias vän Françoise i detta drama.

När Xavier kommenterar nedsättande om enkla människor reagerar Sophia starkt och tycker att man inte ska se ner på mindre kultiverade. Men så har hon ändå själv svårt att riktigt veta hur hon ska förhålla sig till att Sylvain inte är så stimulerande på ett intellektuellt plan. Har det någon betydelse när man är helt förälskad och har fantastisk sex? Är det så illa att dessa två attraktionskrafter aldrig kan existera i en och samma person? Och vad är viktigast för att hålla kärleken vid liv i längden, bortom den första nyförälskelsen? Filmen skänker oss en hel del att fundera kring och gör det med stor charm.

Stockholm Filmfestival 2023 visade filmen som då hade den internationella titeln Nature of love.

Officiell svensk trailer för filmen.

Senast uppdaterad 29 januari, 2024.

Mer
Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Mother, Couch

De tre syskonen David, Gruffudd och Linda återförenas i en avlägsen möbelaffär där deras mamma bestämt sig för att inte Läs mer

Do not expect too much from the end of the world

Den stressade, pressade och överarbetade produktionsassistenten Ange är på kollisionskurs med tillvaron. Vi får följa henne under ännu ett sextontimmarspass Läs mer

The Entertainment system is down

Ruben Östlunds nya film med Kirsten Dunst (Civil war) och Keanu Reeves (Matrix) i huvudrollerna. Även Daniel Brühl medverkar. Inspelningarna Läs mer

Den fallande stjärnan

I sin ungdom var Boris aktivist av den revolutionära sorten. Till följd av det har han varit efterlyst och levt Läs mer

Låt mig gå

Claudine är en medelålders sömmerska som bor med sin vuxna son, som är rullstolsburen och behöver mycket hjälp. Claudine kämpar Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar