Minns du TV-Piraterna som i början på 80-talet försökte få oss att se på tredimensionell tv med blå-röda glasögon i papp? Nu kommer en långt mer lovande och avancerad 3d-teknik till biograferna som med stor sannolikhet kommer förändra hur vi ser på film. Bio.nu tog en närmare titt på fenomenet under en förhandsvisning idag i Stockholm.

När du kommer in i en modern 3d-biograf får du ett par glasögon med svarta bågar att ha på under visningen. Till skillnad från tidigare 3d-teknik för film har glasögonen inga tydligt röda och blåa glas som man tittar genom. Dessa nyare glasögon känns mer påkostade även om det efter ett tag känns som att glasögonen kunde suttit lite bekvämare.

En konsertfilm med U2 visas nu i Stockholm på upprustade Kvartersbion i Hornstull. Filmen är specialgjord för 3d och är inspelad på olika konserter i främst Sydamerika. När filmen börjar kommer du snart upptäcka denna tekniks fascinerande potential. Objekt som rör sig rakt mot kameralinsen upplevs som väldigt nära och som om det sticker ut ur skärmen. Tex visas innan U2-filmen en trailer för fantasyförfattaren Neil Gaimans (Stardust) nya animerade film Coraline där en sticka pekas rakt mot biobesökaren på ett sätt som man bara kan säga wow till. Djupet i bilden och skärpan är klart imponerande.

Konsertpubliken som är närmast kameran upplevs verkligen som närmare än U2 på scenen. Toningen i övergångarna mellan olika scener gör att Bono ser ut att lyftas upp av publiken i en scen. Närvarokänslan är i det närmaste total. Konsertupplevelsen kan knappast bli bättre utan att vara på plats. Och det är ju dessutom bekvämare i biofåtöljen.

När The Edge riktar gitarrhuvudet mot kameran under ett solo känns det som att den sticker ut mot mig. Första gången Bono lutar sig in mot kameran är det inte långt ifrån att man skulle kunna klappa honom på huvudet, men jag låter bli att vifta till med armarna. Känns säkrast så.

Senaste åren har flera datoranimerade filmer även gjorts i 3D för speciella biografer, men nu kommer för första gången en 3d-film med levande människor som inte är baserad på animeringar. Runt om i världen finns redan tusentals 3d-biografer, varav de flesta i USA.

I Sverige kan vi nu alltså se U2 i en konsertfilm i 3d. Ett tips är att inte sitta så långt bak i salongen eftersom upplevelsen är större lite längre fram.

SF Bio planerar 3D-bio inom kort i Stockholm, men det var alltså Folkets Hus & Parker som blev först med denna U2-film på Hornstull. Sedan tidigare visar den senare kedjan också 3d-bio i Malmö, som blev först i landet. Under 2009 kommer antagligen samtliga biografer i SF:s regi att ha uppdaterats till att kunna visa 3d-film.

En del biografägare trånar säkert efter möjligheten att förhöja bioupplevelsen så att man ska kunna konkurrera med den illegala nedladdningen av film. Blir 3d-bio en succé, vilket allt talar för, dröjer det dock säkert inte länge innan liknande teknik slår igenom för tv och dator.

Möjligheterna är så klart som störst inom fantasieggande filmer där man placeras någon annanstans än vad man i verkligheten har möjlighet att göra. Rimligtvis bör animerade filmer, skräckfilmer, sci-fi och katastroffilmer passa extra bra i 3d. Men frågan är om inte massvis med andra filmer också kommer att vara i 3d om bara några år. Upplevelsen är nämligen så pass stark med denna nya 3d-teknik att vanlig film kommer att upplevas precis så som den är – platt.

(Biografen Kvartersbion i Hornstull kommer inom kort att byta namn till Rio som den hette när den invigdes 1943.)

[tags]3d, film, u2, u23d, 3d-film, kvartersbion, hornstull, stockholm[/tags] dn