Filmnyheter

Nypremiär på bio för Änglagård efter 30 år

Änglagård filmen

Colin Nutleys älskade och hyllade Änglagård är nu digitaliserad och restaurerad av Filminstitutet. Den 30-årsjubilerande dramakomedin, som blev trefaldigt Guldbaggebelönad och sågs av över en miljon besökare på bio, får nu chansen till nytt liv på biodukar över hela landet och är redo för en ny generation fans.

Änglagård som hade premiär 1992 var Colin Nutleys tredje långfilm, efter hyllade långfilmsdebuten Nionde kompaniet (1987) och publiksuccén Black Jack tre år senare. Filmen utspelar sig i den fiktiva byn Yxared i Västergötland, och satte förlagan Liared i Ulricehamn på den svenska filmkartan.

När enstöringen Erik (Per Oscarsson) som äger godset Änglagård plötsligt dör räknar bygdens starke man, storbonden Axel Flogfält, (Sven Wollter) med att kunna överta egendomen. Men vid Eriks begravning dyker två främlingar oväntat upp på en bullrig Harley Davidson: Eriks okända arvtagare Fanny (Helena Bergström) och hennes färgstarke följeslagare Zac (Rikard Wolff). Fanny tar över huset, och de frifräsiga storstadsbornas till synes dekadenta livsstil vänder upp och ner på livet i den lilla byn. Tidlösa teman som tillhörighet och utanförskap ihop med det rika persongalleriet har bidragit till att Änglagård varit ständigt populär sedan premiären för 30 år sedan.

I den stora ensemblen ser vi många av de skådespelare som Nutley återvände till i kommande filmer: Reine Brynolfsson, Viveka Seldahl, Jan Mybrand, Jakob Eklund och Peter Andersson. Rikard Wolffs rollfigur Zac var en av de första queerfigurerna i en svensk mainstreamfilm – en queerikon som blev folkkär. Två andra rollfigurer som vann folkets hjärta var de två gamla bröderna Gottfrid och Ivar Pettersson, spelade av Ernst Günther och Tord Peterson, som senare belönades med Filmpublicisternas pris för Bästa filmpar.

Lång sommar

Skådespelaren Ing-Marie Carlsson har bara ljusa minnen från inspelningen av Änglagård:

– Det var en lång sommar med underbara och spännande människor. Charlie Häckner trollade för oss i gröngräset. Rikard Wolff och jag hade långa, djupa samtal om livet och kärleken. Jag och Jakob Eklund kom överens om att käka Läkerol inför hångelscenerna, båda lika nervösa. En underbar, tillåtande och utmanande stämning i alla spelscener.

Änglagård hyllades av kritikerna och blev en av de största publikframgångarna i svensk filmhistoria. 1,14 miljoner såg filmen på bio, och många miljoner har sett den sedan dess i andra fönster. 1993 belönades den med tre Guldbaggar: Bästa film, Bästa regi (Colin Nutley) och Ernst Günther för Kreativa insatser. Nutley nominerades också för Bästa manus och Helena Bergström för Bästa kvinnliga huvudroll.

Se Änglagård online

Filmen Änglagård går också att se på SF Anytime.

Mer
Bamse och världens minsta äventyr
Bamse och världens minsta äventyr

Hela Bamsefamiljen har fest på ängen, men Krösus har andra planer. Och när Nalle-Maja får i sig XYZ-saft, blir pytteliten Läs mer

Miraklet i Gullspång
Miraklet i Gullspång får premiär i New York

Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång kommer få världspremiär i tävlan på filmfestivalen Tribeca Festival i New York.

Ett sista race film
Ett sista race

Ett sista race berättar historien om streetracing-legenden Dennis (David Hellenius), som levt hela sitt liv på fel sida om lagen. Läs mer

Konferensen
Mats Strandbergs Konferensen blir film

Idag offentliggjorde Netflix sitt nya filmprojekt, den blodiga komedin Konferensen, baserad på romanen med samma namn av Mats Strandberg. För regi Läs mer

Ett hus byggt av skärvor
Sverige – Danmark 3-2 inför årets Oscarsgala

Ruben Östlund brukar ju gilla att pika våra bröder på andra sidan sundet och hävda att dansk film inte är Läs mer

Exodus
Göteborg Film Festival invigs med Exodus

Den 27 januari invigs Göteborg Film Festival med världspremiären av Abbe Hassans drama Exodus.