Artiklar

Pryda barn i oanständig fantasivärld

Narnia
Inför biopremiären av Narnia har Anders Gustavsson tagit en titt på vad kritikerna tycker om filmen utomlands.

Bisarra djur tycks vara melodin för i vinter. Knappt har King Kong hunnit klättra upp för Empire State Building innan det är dags för ett talande lejon att göra entré.

”Berättelsen om Narnia: Häxan och Lejonet” går upp på svenska biografer den 21 december. Sagan som kretsar kring fyra barn, och deras äventyr i det magiska landet Narnia, har dock redan hunnit visats i flera veckor utomlands. Kritiken har på de flesta håll varit översvallande positiv.

Narnia

”Det är sagolikt att se på, perfekt rollbesatt, fyndigt regisserat och omväxlande roligt och spännande. Filmen utvecklar den smala boken till en rikt visuell upplevelse som är djärv och spektakulär och genomgripande, utan att förlora dess varma mänsklighet. Jag vet inte hur den skulle ha kunnat göras bättre.”, förkunnade en lyrisk Peter Bradshaw i The Observer.

Bokserien, som författades av C.S. Lewis i efterkrigstiden och gavs ut mellan 1950 och 1956, har alltid fått dras med det mindre smickrande epitetet ”Sagan Om Ringen för unga”. Men det är inte svårt att se varför. C.S. Lewis och J.R.R. Tolkien var goda vänner, ingick i en läscirkel där de studerade varandras texter och båda hade de en förkärlek att skriva allegoriskt om verkligheten. Kampen mellan gott och ont genomsyrar deras fantasivärldar, men där Tolkien använder sig av håriga, småvuxna och heroiska hober är Lewis hjältar istället aristokratiska, brittiska barn.

Så Sagan Om Ringen för barn med barn alltså, det blir väl Harry Potter? Nej. Inte riktigt.
“Om du förväntar dig Sagan Om Ringens fartfyllda helhetsupplevelse, eller till och med Harry Potters växande dragning mot mörkret, kan du bli besviken. Detta är en värld av rostat bröd med ett tjockt lager av smör och varma koppar av te, knästrumpor och propra sidbenor.”, förklarade Aubrey Gaugley på Total Film. Och likt många andra recensenter understryker hon att det är en film för både stora och små.
”Frasen ’trogen sin ursprungstext’ skapades för denna skinande, livliga, sunda familjefilm – som med säkerhet roar alla under tio eller de tillräcklig gamla att ha en tioåring i behov av underhållning.”

Alla är emellertid inte lika imponerade av regissören Andrew Adamsons (Shrek 1 & 2) verk. Filmcritic.coms Chris Barsanti är bitsk i sin kritik.
”Det finns ingen anskrämlig best eller CGI-landskap renderat här som kan jämföras med vad som rör sig i hjärnan ens hos det allra tråkigaste, mest fantasilösa barn.”

Vilket som är uppenbarligen flera av motsatt åsikt och två nya filmer ur serien är redan planerade, så förbered er för inträdet i världen befolkad av dvärgar, kentaurer, fauner, talande lejon och en elak vit häxa – för vi lär inte bli av med den än på några år.

Skribent: Anders Gustavsson

Berättelsen om Narnia: Häxan och lejonet

Dela

4 Kommentarer

 1. mariama

  hej jag vill fråga efter förortsungar när kommer den på bio ?

 2. hej jag vill fråga om rosa när kommer den på bio ?

 3. heeej Jag Undra När Förortsungar Börjar På Bio ?

 4. den här sidan suger tycker jag för jag sökte på kentaurer…..
  och så kom den här sidan upp!!!snacka om idiotiskt!!!!
  så det var allt, vi ses inte igen!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  /lavenda