Filmnyheter

Sista chansen att se gratisfilm på Zita

Efter nio år, 3330 föreställningar och 190 filmer tvingas Folkets Bio nu lägga ned den unika satsningen med kortfilmsvisningar på bio.

Under rubriken Kort och Gratis har Folkets Bio sedan 1998 visat ny svensk kortfilm på bio 365 dagar om året. Kortfilm visas också på biografer runtom i landet och intresset ökar.

Tisdagen den 13 februari tar Folkets Bio avsked av en omtyckt programpunkt som nu går i graven.

Från klockan 16.15 till 22.00 visar man på Zita det bästa av de filmer som visats under namnet Kort&Gratis sedan det startade 1998. Naturligtvis är visningarna som vanligt helt gratis.
För program se www.zita.se

Folkets Bio skickade idag ut ett pressmeddelande med detta dystra besked:

På kortfilmsproduktion satsas det årligen ca 25-30 miljoner, både med pengar från Filminstitutet och från regionala filmfonder. Men någon satsning i nästa led, distribution och visning, existerar inte.

Svensk kortfilm är också internationellt uppmärksammad på filmfestivaler världen över. Vi har en kortfilmskonsulent och kortfilmen har en egen Guldbagge. Visningstillfällena däremot är begränsade till enstaka festival- och TV-visningar. Enligt 2006 års filmavtal ska man verka för förnyelse och utveckling av distribution och visning i hela landet, verka för att svensk film ska spegla hela landet, verka för att svensk film ska nå en större publik i alla visningsformer samt verka för att antalet biobesök ska öka.

I väntan på att kortfilmen ska få det kulturstöd som är nödvändig för att den ska kunna visas meddelar Folkets Bio härmed att Kort & Gratis går i graven.

[tags]bio, film, gratis, stockholm, zita[/tags]

Lämna ett svar