Live blogg

Snittåldern i Guldbaggejuryn? 50 år!

Att Guldbaggejuryn är åldersstigen kommer knappast som en överraskning. Ändå är det märkligt att den genomsnittlige jurymedlemmen är nästan dubbelt så gammal som den genomsnittlige biobesökaren. Förortsungarna tar över, men inte i juryn.

FOU

Bio.nu:s undersökning visar att ingen i juryn är under 30 år, två är över 70 år och snittåldern är strax under 50 år. Biopubliken är som kontrast i genomsnitt nästan hälften så gammal.

Nyinstiftade “Biopublikens pris” riskerar att bli ett alibi för att inte föryngra juryn.

Filmer som vänder sig direkt till den yngre åldersgrupp som går på bio mycket och använder ett visuellt språk som tilltalar dessa biobesökare missgynnas. Unika talanger och framtida filmskapare riskerar att inte få den uppmärksamhet och det erkännande som de förtjänar.

“Drabbade” juryns höga ålder någon speciell film eller person i år? Nja, både Storm och Farväl Falkenberg var ju flitigt nominerade även om prisregnet uteblev. Pristagarna för bästa huvudroll var också båda märkligt nog ovanligt unga. Förortsungar som vann 5 baggar vänder sig ju dessutom till en ung publik.

Man kan ändå anta att få runt 25 föredrar Förortsungar före Storm och Farväl Falkenberg. Varför den äldre juryn gör det kan man spekulera i. Kanske gick man och såg Förortsungar med barnen eller barnbarnen som blev förtjusta.

Visst ökar snittåldern bland biobesökare också, mycket tack vare att yngre gärna ser film på hemmabion istället. Men frågan kvarstår ändå – varför är juryn i snitt nästan ett kvarts sekel äldre än de som går på bio mest och har störst filmintresse? Hur påverkar det valet av vinnarna?

[tags]film, biopublikens pris, guldbaggegalan, filmgalan[/tags] intressant

Lämna ett svar