Filmnyheter

Stieg Larssons romaner blir tv-serier och film

SVT och Yellow Bird har slutit avtal om att producera tre tv-serier och en långfilm av Stieg Larssons ”Millenium-serie”. Av trilogin har del två utkommit på förlag i dagarna: ”Flickan som lekte med elden”.

Stieg Larssons kriminalroman ”Män som hatar kvinnor” fick lysande recensioner när den utkom 2005. Romanen, som är del ett av trilogin ”Millennium”, var Larssons skönlitterära debut. Tyvärr hann han aldrig själv uppleva utgivningen då han avled hastigt våren 2004. Del två i trilogin har just i dagarna utkommit och har likaså mottagits varmt av kritikerna.

Stieg Larsson var dock allt annat än debuterande skribent. Han var journalist och känd för sitt starka engagemang mot högerextremism och rasism. 1995 grundade han stiftelsen ”Expo” som ger ut tidningen med samma namn. Larsson skrev också ett antal samhällsjournalistiska böcker.

Centralgestalter i ”Millennium-serien” är Lisbeth Salander, genialisk hacker och olycksbarn, samt Mikael Blomkvist, ansvarig utgivare för affärstidningen Millennium. När de två träffas har Mikael nyligen blivit dömd till tre månaders fängelse för förtal av en känd affärsman. Lisbeth kan genom sina okonventionella researchmetoder hjälpa Blomkvist att sätta dit affärsmannen och därmed få upprättelse. Dessutom förenas de genom ett säreget uppdrag – att tillsammans lösa ett fyrtio år gammalt mord.

De andra två böckerna i serien har undertitlarna ”Flickan som lekte med elden” och ”Drottningen i luftslottet”.

De tre miniserierna på två 90-minuters avsnitt vardera, samt långfilmen, produceras av Yellow Bird (producerar även Wallander-filmerna med Krister Henriksson) och inspelningen kommer att äga rum under 2007/2008. Än finns delarna inte inplanerade för sändning och inga skådespelare är ännu påtänkta för rollerna.

Format: 6 x 90 (bok 1, 2 och 3).
1 långfilm (bok 2).

3 Kommentarer

 1. Johan Wiekberg

  Kom igen nu. Det här är tre BRA böcker, gör dem rättvisa – gör tre BRA kriminalfilmer. Och hur gör man då?
  1. Använd inte samma gamla vanliga utslitna dramatenskadade, teateröverspelande skådisar med Gustav onaturliga Wasa-tonfall. Det behövs nya ansikten, skådisar som är uppfödda på film och TV och som uttrycka sig med små medel.
  2. Resten fixar sig nog.

 2. Sissel

  Jeg håper at hovedperson i “Så som i himmelen” skal være Blomquist. Har sett for meg han gjennom hele serien 😉

 3. Anna

  NEJ, inte han.

Lämna ett svar