Filmnyheter

Svensk långfilm tävlar i Cannes

De ofrivilliga i regi av Ruben Östlund är utvald att tävla på årets upplaga av filmfestivalen i Cannes som går av stapeln den 14:e till 25:e maj.

Bland flera tusen sökande filmer har De ofrivilliga tillsammans med ett 20-tal andra filmer valts ut att tävla i sektionen Un Certain Regard.

De ofrivilliga eller Involuntary, som filmen döpts till på engelska, skildrar fem livsavgörande ögonblick i fem människors liv. Ruben Östlund beskriver filmen som en tragisk komedi eller komisk tragedi om gruppens makt över individen. Bland skådespelarna ser vi bland annat Maria Lundqvist. Inspelningen som startade sommaren 2006 har skett på ett flertal platser i Västra Götalandsregionen. Bland annat i Södra Dalsland, Lilla Edet, Göteborg och Trollhättan.

Det är andra året i rad som en svensk film valts ut till Un Certain Regard. Förra året visades Roy Andersson Du levande i samma kategori under uppmärksammade former. Fram till nu har totalt sex svenska långfilmer funnits med där sedan den legendariske festivalgeneralen Gilles Jacob skapade sektionen 1978.

Ruben Östlund debuterade som långfilmsregissör 2004. Då med den flerfaldigt prisade Gitarrmongot.

De Ofrivilliga väntas ha svensk biopremiär senare i år.

[tags]cannes, film, de ofrivilliga, ruben östlund, involuntary[/tags]

Dela