Filmnyheter

Svenska dokumentären Fantastic Machine till Sundance

And the King Said, What a Fantastic Machine!

And the King Said, What a Fantastic Machine! Foto: Scott Jayro © Plattform Produktion

Ikväll svensk tid släppte Sundance filmfestival sitt huvudprogram och återigen finns en svensk dokumentärfilm med på den prestigefyllda festivalen. Axel Danielsons och Maximilien Van Aertrycks nya film And the King Said, What a Fantastic Machine! får världspremiär i sektionen World Cinema Documentary Competition.

And the king said, what a Fantastic Machine! handlar om människans relation till kameran, med nedslag i dess tvåhundraåriga historia fram till idag. Filmen fokuserar på hur kameran har använts, vilka val den får människor att göra och hur detta påverkar både människans beteende och hela samhället. Filmen är till största delen gjord med arkivmaterial, både äldre material och YouTube-klipp. Allt från det allra första fotografiet av en människa, till dagens oavbrutna livestreams. 

Fantastic Machine

Nu får filmen världspremiär i tävlan på Sundance Film Festival som går av stapeln i Park City, Utah i januari nästa år.

– Vi är lyckliga men också lättade! Sundance är den bästa tänkbara starten för filmen. Vi har jobbat med filmen i fem år, och en stor del av arbetet har handlat om att avgränsa den tematiskt. Det är ett ämne som innehåller otroligt mycket! Vårt urval bygger på det vi själva tycker är det mest intressanta, roliga och häpnadsväckande materialet som vi stött på. Samtidigt har vi hela tiden haft siktet på en sammanhållen långfilm. Sundance är en kvittens på att både tematiken och utformningen av filmen engagerar på det sätt vi hoppats på. Vi ser verkligen fram emot att se den tillsammans med en publik på stor duk! säger regissörerna Axel Danielson och Maximilien Van Aertryck. 

Regissörernas tidigare filmer Hopptornet och Arbete åt alla! finns att se på SVT Play.

Lämna ett svar