Filmnyheter

Svenska thrillern Boy from Heaven tävlar i Cannes

Boy from Heaven - Tarik Saleh

Boy from Heaven © Atmo

Tarik Salehs nya film Boy from Heaven med Fares Fares i en av nyckelrollerna är uttagen i huvudtävlan vid årets upplaga av filmfestivalen i Cannes.

Boy from Heaven är Tarik Salehs nya film efter framgångarna med The Nile Hilton Incident som bland annat vann Grand Jury Award vid Sundance Film Festival i USA 2017 och Guldbagge för bästa film 2018.

Filmen är en politisk thriller om fiskarpojken Adam (Tawfeek Barhom) som kastas in i en brutal maktkamp mellan Egyptens religiösa och politiska elit.

–  När du gör en film om något som aldrig berättats förut, drabbas du ofta av tvivel. Kommer någon att bry sig? Vill någon ens se det här? Att då väljas ut till världens främsta filmfestival, besvarar den frågan. Jag känner mig otroligt glad idag, säger Tarik Saleh.

Tarik Saleh, regissör av Boy from Heaven. Foto: © Kim Svensson
Tarik Saleh, regissör av Boy from Heaven. Foto: © Kim Svensson

Filmen spelades till stor del in i Istanbul och är en samproduktion mellan Sverige, Frankrike, Finland och Danmark. Skådespelare från bland annat Sverige, Jemen, Ryssland, Syrien, Egypten, Frankrike och Gambia.

–    För fyra år sedan bestämde vi oss att göra Boy from Heaven. När jag läste Tariks manus förstod jag att det här var en film för huvudtävlan i Cannes och nu är vi där. Jag är otroligt stolt över att vi lyckats hela vägen och över att Atmo som oberoende produktionsbolag alltid har ambitiösa mål. Återigen visar Tarik att han tillhör den absoluta toppen av världens filmskapare. Det är så roligt att vi jobbat ihop så länge, nästan halva livet, säger producent Kristina Åberg.

I rollerna ser vi bland annat Fares Fares (Westworld, Journal 64, The Nile Hilton Incident, The Commune) som Ibrahim. Pojken Adam spelas av Tawfeek Barhom (The Way of the Wind, The Rhythm Section).

OM BOY FROM HEAVEN

Fiskarpojken Adam erbjuds den nästan ouppnåeliga möjligheten att studera vid Al-Azharuniversitetet i Kairo, sunnimuslimernas absoluta maktcentrum i världen. Kort efter hans ankomst till Kairo avlider universitetets överhuvud, Shejk Al-Azhar hastigt. Adam kastas ofrivilligt in i en brutal maktkamp mellan den religiösa och politiska eliten i dagens Egypten.

Mer
Boy from Heaven - Tarik Saleh
Boy from Heaven utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Det blev en hård kamp mellan Jag är Zlatan och Boy from heaven, men den senare blev utsedd till Sveriges Läs mer

Ruben Östlund vann Guldpalmen i Cannes igen

Regissören Ruben Östlund tilldelas det stora filmpriset Guldpalmen i Cannes för sin nya långfilm Triangle of Sadness. Tidigare har Östlund Läs mer

Boy from Heaven - Tarik Saleh
Svenska Boy from Heaven vann pris i Cannes

Tarik Salehs film Boy from Heaven som tävlar om Guldpalmen i Cannes vann under fredagskvällen det prestigefulla Prix François Chalais. Tarik Läs mer

Triangle of sadness film
Ruben Östlunds Triangle of Sadness tävlar om Guldpalmen i Cannes

Ruben Östlunds Triangle of Sadness är uttagen att tävla om den prestigefyllda Guldpalmen vid filmfestivalen i Cannes. Triangle of Sadness är uppföljaren till The Square, Läs mer

Tre svenska långfilmer uttagna till Venedig
Tre svenska långfilmer uttagna till Venedig

Hela tre nya svenska filmer får världspremiär på Venedigs prestigefyllda filmfestival. Filmerna som är uttagna är Det enda rationella av Läs mer

Publicerades