På bio nu, Recensioner

Wendy

Wendy © NonStop Entertainment

Betyg 3/5

Wendy är ett drömlikt äventyr presenterad som en fabel snarlik Peter Pan. Regissören Benh Zeitlin har tidigare gjort den starka Beasts of the Southern Wild från 2011 som fick fyra oscarsnomineringar. Stämningen och magin går också att känna igen i Wendy, på gott och ont. 

I en liten restaurang i den amerikanska södern vid ett järnvägsspår jobbar en mamma. Hon och hennes tre barn bor på våningen precis ovanför restaurangen. Utanför sovrumsfönstret rullar frakttåg sakta förbi med okänd destination. Barnen längtar bort och söker äventyr. En vill bli pirat, men retas för att han bara kommer bli en “mopp- och kvastkille”.

Dottern Wendy (Devin France) är en liten äventyrslysten flicka med stora drömmar. En dag ser hon en mystisk figur som rör sig uppe på en tågvagn som passerar utanför huset. Plötsligt lockas Thomas, en kompis, bort av denna gestalt och kommer inte tillbaka. Några år senare ser hon samma gestalt igen uppe på ett tåg som passerar. Hon lyckas väcka och locka med sig sina bröder som är tvillingar (Gavin och Gage Naquin) ut i natten på ett farligt äventyr.

Under resan kommer de upptäcka en mystisk värld där barn förblir barn så länge de håller hoppet och tron på evig ungdom levande. Det är fantasieggande och poetiskt, men vi kommer aldrig riktigt nära karaktärerna och storyn känns tyvärr mer och mer krystad och utdragen. 

Filmen utforskar viljan av att förbli ung så länge som möjligt. Är det mest jobbiga med att växa upp att världen blir mindre av ett skojigt hoppfullt och spännande äventyr eller är det alla krav som kommer med att bli vuxen? Går det att hålla sig ung genom att fortsätta se livet som ett äventyr? 

För lik?

Efter en speciell film som Beasts of the Southern Wild skruvades uppenbarligen mina förväntningar upp till orimliga nivåer. Wendy är på ett sätt lite för lik och samtidigt därmed inte så banbrytande. Ett annat problem med Wendy är att den är övertydlig. Men det finns några starka scener, flera vassa skådespelarinsatser (främst Devin France) av barnen och en fantasi och magi som är bitvis riktigt medryckande. Musiken är också mäktig.

Genre: Drama, Fantasy
Regi: Benh Zeitlin
Manus: Benh Zeitlin, Eliza Zeitlin
Skådespelare: Devin France, Yashua Mack, Gage Naquin
Språk: Engelska
Längd: 1 timme 51 min
IMDb

Svensk biopremiär: 2 oktober 2020

Lämna ett svar