Film, Recensioner

Widows

Betyg 4/5

Widows är ett våldsamt underhållande kriminaldrama som utspelar sig i ett nutida Chicago, där fyra kvinnor tvingas ta över när deras yrkeskriminella män mött sina öden. Männen har lämnat efter sig en stor skuld till andra kriminella som måste betalas inom en månad.

Regissören Steve McQueen (12 years a slave) har skapat denna berättelse som löst baseras på en mindre känd brittisk tv-serie från 80-talet med samma titel skriven av Lynda La Plante. Den utspelade sig i London. Storyn har uppdaterats till nutid av regissören McQueen och författaren Gillian Flynn (Gone Girl). Här finns tidsmarkörer som Shepard Faireys Obama Hope-affischer synliga på gatorna i centrala Chicago. Politiken flyter genom korruptionen ihop med de kriminellas värld under filmens gång.

När vi först introduceras till Harry Rawlings (Liam Neeson) och frun Veronica (Viola Davis) möts de i en passionerad kyss hemma i den lyxiga våningens säng. Snyggt klippt övergår den intima avslappnade scenen till en intensiv biljakt i natten. Tempot höjs påtagligt och vi kastas in i den undre världens regler som gäller alla som snuddar vid den. Politiker, fruar, pastorn, fackföreningar och de småföretagare som tar emot korruption. Alla får de vara med på noterna eller betala ett högt pris.

De kriminella som utövar ekonomisk utpressning på änkorna är inblandade i en kandidatur i ett lokalval där de utmanar en mäktig politisk familj. På spel står lukrativ kontroll över statliga kontrakt. Sonen i familjen Jack Mulligan (Colin Farrell) har motvilligt tagit över faderns långa politiska karriär, men tänker göra det på sitt eget sätt. Gränsen mellan politiker och gangster i Chicago ska visa sig vara hårfin.

Änkorna går lite väl lättvindigt med på att bli kriminella i en första och sista stöt för att det ska övertyga. Här finns vibbar av en b-film, mitt i extremt hög nivå på det mesta i övrigt med detta nerviga drama. Den som väntar sig en tät thriller får vad den efterfrågar, men storyn kommer inte överraska den som hänger med i alla svängar.

Widows landar i en skrämmande och lätt deprimerande dom över vår samtid där korruptionen sipprar in överallt i jakten på makt och pengar. Och lämnar efter sig en allt längre lista på offer.

Flera skådespelare glänser i denna film, främst Viola Davis som väl måste få en Oscarsnominering?

Peo Sandholm

Genre: Kriminaldrama
Regi: Steve McQueen
Manus: Gillian Flynn
Skådespelare: Daniel Kaluuya, Liam Neeson, Jon Bernthal
Längd: 128 min
IMDb

Svensk biopremiär 16 november 2018.

Dela