Recensioner

A normal family

A normal family

A normal family

Regi
Manus
Med
Längd 1 timme 56 min

En incident med road rage mitt på ljusa dagen i Ilsan i Sydkorea spårar ur med dödsfall och en svårt skadad flicka som resultat. Det leder dessutom så småningom vidare till ett allt mer infekterat och komplicerat dilemma för två bröder och deras familjer. Stockholm Filmfestival visar koreanska A normal family av Hur Jin Ho. 

Betyg 3/5

Försvarsadvokaten Jae-wan (Sul Kyung-gu) är kylig, beräknande och framgångsrik. Claudia Kim spelar förträffligt nyanserat hans vackra fru Ji-su. Distans har skapats mellan henne och hans dotter, som inte vill kalla henne för mamma. Som en möjlig följd av det vet dottern hur hon ska trycka på den välbärgade pappans knappar och få det hon vill ha. Pengar till exempel. 

Den något yngre brodern till försvarsadvokaten heter Jae-gyu (Jang Dong-gun) och är barnläkare. En 8-årig flicka är allvarligt skadad efter road rage tragedin och svävar mellan liv och död på sjukhuset där han jobbar. Jae-gyu är religiös och framstår som mer sympatisk än brodern då han bryr sig mer om patienterna än om de kan betala för sig. Om han genomför en eventuellt nödvändig operation utan betalning riskerar han dock hamna på kollisionskurs med sjukhusledningen. 

Dottern till försvarsadvokaten är en form av privatlärare på kvällarna åt en yngre brorson. Tillsammans ser de på våldsamma virala klipp, istället för att studera. Road rage incidenten tycker de är extra skojig att titta på. Som om skärmen gör att de inte klarar av att ta in den fruktansvärda händelsen, utan bara ser det som vilken underhållning som helst. Någonstans på vägen har de blivit likgiltiga.

The Dinner

Koreanska Hur Jin Hos (Haengbok, Forbidden dream) drama är löst baserat på romanen “The Dinner” av holländska författaren Herman Koch från 2009. Händelserna där är komprimerade till en enda middag, medan det i filmen består av en längre mer utdragen berättelse. Romanen är i sin tur inspirerad av verkliga händelser där ett gäng tonåringar betedde sig illa mot utsatta människor i Barcelona. Ett flertal filmatiseringar har redan gjorts, bland annat The Dinner (2017) med Richard Gere och Steve Coogan. Kritikerna och biopubliken sågade den filmen.

Hotar att förstöra karriärer och familjer

En ung man som var inblandad i road rage incidenten väljer att anlita Jae-gyu som sin försvarsadvokt. På detta sätt hamnar bröderna indirekt på olika sidor av konflikten. Hur de hanterar situationen och en annan ännu svårare händelse diskuterar bröderna och fruarna under middagar. En gång i månaden möts de under påkostade måltider på en exklusiv restaurang i ett eget avskilt rum. Försvarsadvokaten som är den rikare av bröderna betalar notan. Motsättningar som vi kan ana har funnits sedan tidigare mellan bröderna blossar upp till ytan igen och hotar att förstöra bådas karriärer och familjer. 

Inre konflikter

Regissören Hur Jin Hos mörka psykologiska drama är välspelat och ställer utmaningar med integritet i yrkeslivet i centrum. Vägen ut ur situationen kommer få så dramatiska konsekvenser för alla att det tar emot att göra det rätta. 

Dilemmat familjerna kämpar med dras ut i hetsiga diskussioner något för länge i tredje akten. Filmen är nära två timmar lång. Det är tyvärr också några scener i filmen med djurplågeri. Brist på medkänsla borde gå att illustrera på smartare sätt än att plåga och ta död på verkliga levande djur. Trist detalj i en annars kompetent berättad film.

Mer
One Life
One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra Läs mer

Mads Mikkelsen i The Promised Land
Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål; Att följa kungens uppmaning att Läs mer

Drive-Away Dolls
Drive-Away Dolls

Jamie ångrar sitt uppbrott med sin flickvän, medan Marian behöver slappna av. På jakt efter en nystart ger de sig Läs mer

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

BOB MARLEY: ONE LOVE hyllar den ikoniska artistens liv och musik, musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek Läs mer

Kaptenen
Kaptenen

Kaptenen berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa. Det är ett samtida epos om de många Läs mer

Project Silence
Project silence

Jung-won och hans dotter är på väg till flygplatsen i Seoul när en tjock dimma orsakar en stor kedjekrock mitt Läs mer

Lämna ett svar