Film på TV

Anime-natt på SVT


SVT bjuder på tecknade japanska filmer hela natten den 7 september som tex hyllade Spirited Away.

SVT2 fredag 7 september 2007 kl 22.25 – 06.30: En natt med anime Det är Spirited Away som inleder SVT:s animesatsning. Filmen handlar om flickan Chihiro, vars föräldrar har förvandlats till svin. För att rädda dem måste hon beveka andar som uppträder i olika skepnader. Hon får hjälp av Haku, en pojke med magiska egenskaper. Men vilka andar är goda och vilka är onda?

Nattens andra långfilm är regissören Satoshi Kons debutfilm Perfect Blue från 1998. Han är bland annat känd för tv-serien Paranoia Agent och hans senaste långfilm heter Paprika. Perfect Blue är en tecknad thriller om popidolen Mima som börjar en ny karriär som skådespelerska. Detta uppskattas dock inte av alla. På internet dyker det upp hotelser mot henne och hon förföljs. Verklighet och fantasi flyter ihop.

I övrigt visas några så kallade OVA filmer som är gjorda direkt för video och DVD. Det innebär att de är mer påkostade än filmer gjorda för tv men mindre påkostade än filmer för biografdistribution. De är i allmänhet 40 – 45 minuter. Filmerna är komedin Animation Runner Kuromi, sciencefictionfilmen Voices of a Distant Star, skräckfilmen Kakurenbo samt komedin Grrl Power.

Den avslutande långfilmen är familjefilmen Stormy Night (Arashi no Yoru Ni, 2005) Under ett oväder möts två djur i ett skjul och blir vänner. De kan inte se varandra och vet inte att de normalt sett borde vara fiender. Den ena är en killing och den andra en varg. Veteranen Gisaburo Sugii har regisserat. Den slutar ungefär halv sju på morgonen. Sedan är det dags att gå och lägga sig.

Spirited Away kl 22.30
Anime Uncovered kl 00.40
Perfect Blue kl 01.10
Animation Runner Kuromi kl 02.40
Voices of a distant star kl 03.25
Kakurenbo kl 03.50
Grrl Power kl 04.15
Stormy Night kl 04.45 – 06.35

[tags]film, anime, svt, spirited away[/tags] DN

Lämna ett svar