Recensioner

Beyond Utopia

Beyond Utopia

Beyond Utopia © Mongrel Media

Regi
Längd 1 timme 55 min

Att fly Nordkorea framstår som en självklar önskan och samtidigt extremt svårt, men det är långt mer komplicerat och farligt än så. Stockholm Filmfestival visar Beyond Utopia, en gastkramande dokumentär om några desperata personer som försöker fly till Sydkorea.

Ledaren Kim Jong Uns totalitära regim och personkult liknar från utsidan en absurd sekt. Medborgarna i Nordkorea har inget annat val och känner inte till något annat liv än att agera undersåtar, lyda order och göra det som krävs för att överleva. Annars väntar tortyr, fångläger av sovjetisk gulagmodell eller förvisning i bergstrakter i norr utan rimlig möjlighet att överleva. 

Dokumentären Beyond Utopia av regissören Madeleine Gavin följer bland annat familjen Roh som försöker fly Nordkorea. Familjen består av två små flickor, deras föräldrar och 80-åriga mormor. Deras desperata rop på hjälp når den sydkoreanska pastorn Seungeun Kim som hjälper människor på flykt. Hans fru lyckades fly Nordkorea och det har motiverat honom att trots hälsoproblem försöka hjälpa andra. Med denna hjälp på distans och via telefon påbörjar familjen en utomordentligt farlig resa genom djungel, otillgängliga bergstrakter och över floder. Första utmaningen är floden Yalu mellan Nordkorea och Kina. 

Livstecken

På plats har de hjälp av “brokers”, människosmugglare som inte alltid går att lita på då de är ute efter pengar. Men de skickar videoklipp från flyktförsöket som vi genom dokumentären kan ta del av. Ett felsteg och de blir skickade till en säker död i Nordkorea. I Sydkorea väntar avlägsna släktingar nervöst på livstecken. 

Vad som gör filmen så stark är att den inte innehåller några iscensättningar filmade i efterhand utan allt är autentiska videoklipp filmade under verkliga flyktförsök.

Eftersom gränslandet mellan Sydkorea och Nordkorea är hårt bevakad och minerad görs få flyktförsök den vägen. Istället är det norrut till Kina som några lyckas korsa gränsen. Men skräckfärden är inte slut även om de mot förmodan skulle lyckas ta sig ända dit. Kina har nämligen som policy att skicka tillbaka flyende till Nordkorea. 

Thriller

Denna thrillerartade dokumentär följer också en mammas kamp för att få fri sin son. Hon lämnade honom efter sig för runt tio år sedan och flydde själv till Sydkorea. Den 17-årige sonen påbörjar flykten med hjälp av brokers, medan hon väntar nervöst på telefonsamtal om hur det går.  

Genom den dramatiska dokumentären får vi även en historisk tillbakablick och unika klipp inifrån misären i Nordkorea. Det är en mardröm lika obegriplig för oss som det överflöd av teknik och frihet som möter de som lyckas fly till Sydkorea.

Trailer (engelsk text)

Senast uppdaterad 14 november, 2023.

Mer
Central: Världens bästa kock
Central: Världens bästa restaurang

Den peruanska stjärnkocken Virgilio Martinez berättar om födelsen av den mytiska Central Restaurant och det "ojämna konceptet" medan han ger Läs mer

Project Silence
Project silence

Jung-won och hans dotter är på väg till flygplatsen i Seoul när en tjock dimma orsakar en stor kedjekrock mitt Läs mer

Ett hjärta är alltid rött
Ett hjärta är alltid rött

Ett hjärta är alltid rött är berättelsen om det svenska rockbandet Imperiets väg, från spillrorna av Ebba Grön till Svensktoppen Läs mer

Poor things
Publikpriset till Poor Things på Stockholm Filmfestival

Stockholm filmfestivals öppningsfilm Poor Things, av den grekiska regissören Yorgos Lanthimos, vinner Peroni 0,0% Audience Award.  Under fredagens prisceremoni presenterade Stockholm Läs mer

Are you there God? It's me Margaret
Are you there God? It’s me, Margaret

Judy Blums klassiska ungdomsroman från 1970 har nu filmatiserats av Kelly Fremon Craig (The Edge of seventeen). Are you there Läs mer

A normal family
A normal family

En incident med road rage mitt på ljusa dagen i Ilsan i Sydkorea spårar ur med dödsfall och en svårt Läs mer

Lämna ett svar