Recensioner, Streama gratis

Flykten från Nordkorea – Beyond Utopia

Beyond Utopia

Beyond Utopia © Mongrel Media

Regi
1 timme 55 min
IMDb
JustWatch

Att fly Nordkorea framstår som en självklar önskan och samtidigt extremt svårt, men det är långt mer komplicerat och farligt än så. Stockholm Filmfestival visar Beyond Utopia, en gastkramande dokumentär om några desperata personer som försöker fly till Sydkorea. SVT Play visar filmen fram till den 2 mars 2027.

Ledaren Kim Jong Uns totalitära regim och personkult liknar från utsidan en absurd sekt. Medborgarna i Nordkorea har inget annat val och känner inte till något annat liv än att agera undersåtar, lyda order och göra det som krävs för att överleva. Annars väntar tortyr, fångläger av sovjetisk gulagmodell eller förvisning i bergstrakter i norr utan rimlig möjlighet att överleva. 

Dokumentären Beyond Utopia av regissören Madeleine Gavin följer bland annat familjen Roh som försöker fly Nordkorea. Familjen består av två små flickor, deras föräldrar och 80-åriga mormor. Deras desperata rop på hjälp når den sydkoreanska pastorn Seungeun Kim som hjälper människor på flykt. Hans fru lyckades fly Nordkorea och det har motiverat honom att trots hälsoproblem försöka hjälpa andra. Med denna hjälp på distans och via telefon påbörjar familjen en utomordentligt farlig resa genom djungel, otillgängliga bergstrakter och över floder. Första utmaningen är floden Yalu mellan Nordkorea och Kina. 

Livstecken

På plats har de hjälp av “brokers”, människosmugglare som inte alltid går att lita på då de är ute efter pengar. Men de skickar videoklipp från flyktförsöket som vi genom dokumentären kan ta del av. Ett felsteg och de blir skickade till en säker död i Nordkorea. I Sydkorea väntar avlägsna släktingar nervöst på livstecken. 

Vad som gör filmen så stark är att den inte innehåller några iscensättningar filmade i efterhand utan allt är autentiska videoklipp filmade under verkliga flyktförsök.

Eftersom gränslandet mellan Sydkorea och Nordkorea är hårt bevakad och minerad görs få flyktförsök den vägen. Istället är det norrut till Kina som några lyckas korsa gränsen. Men skräckfärden är inte slut även om de mot förmodan skulle lyckas ta sig ända dit. Kina har nämligen som policy att skicka tillbaka flyende till Nordkorea. 

Thriller

Denna thrillerartade dokumentär följer också en mammas kamp för att få fri sin son. Hon lämnade honom efter sig för runt tio år sedan och flydde själv till Sydkorea. Den 17-årige sonen påbörjar flykten med hjälp av brokers, medan hon väntar nervöst på telefonsamtal om hur det går.  

Genom den dramatiska dokumentären får vi även en historisk tillbakablick och unika klipp inifrån misären i Nordkorea. Det är en mardröm lika obegriplig för oss som det överflöd av teknik och frihet som möter de som lyckas fly till Sydkorea.

Trailer (engelsk text)

Senast uppdaterad 11 mars, 2024.

Mer
High & Low: John Galliano

John Galliano var sin generations mest geniala och hyllade modeskapare. När han 1996 oväntat utsågs till chefsdesigner för Dior – Läs mer

Utomhusbio 2024

Nu börjar datum och filmer för utomhusbio sommaren 2024 att dyka upp. Här kör vi en genomgång av alla platser Läs mer

Arthur the King

Svenske Mikael Lindnords strapatser i djungeln för att vinna VM-guld i ett 10 dagar långt äventyrslopp 2014 har nu blivit Läs mer

Den sista resan med Filip och Lars
Filip & Fredriks Den sista resan slår nytt rekord

Med sina hittills uppnådda 315 440 biobesökare så slår DEN SISTA RESAN det tidigare rekordet, som hölls av Stefan Jarls Läs mer

Motståndaren
Gratis: Se Sveriges Oscarsbidrag till galan 2024

Nu visar SVT Play Sveriges Oscarsbidrag inför galan 2024. Filmen Motståndaren av Milad Alami är en film om en flykting Läs mer

Jakt
Svenska Jakt tävlar i New York

Triangeldramat Jakt av Sarah Gyllenstierna får internationell premiär på Tribeca Film Festival i New York. Filmen visas i den internationella Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar