Film, Recensioner

Birds of Passage

Betyg 4/5

Birds of Passage är Colombias Oscarsbidrag och visas på Stockholm Filmfestival (den har dessutom fått äran att pryda filmfestivalens poster). Det är ett visuellt starkt, lätt poetiskt och bitvis våldsamt kriminaldrama som tar sin början på 70-talet, ett förspel till den mer kända Pablo Escobars senare dominans.

I filmens inledande scener får vi följa med till en fest med Wayúustammen, en ursprungsbefolkning som sedan århundraden tillbaka lever i den avlägsna öknen La Guajira. Under festen sås ett första frö till vad som sedan kommer ställa stammen inför brutala utmaningar.

Colombia har under senare år rest sig ur askan efter Escobar. Intresset för landet har ökat i omvärldens populärkultur och som en följd av det, bland turister. För att bara ta några lösryckta exempel kan nämnas populära Netflix-serien Narcos, besök i Escobars “fängelse” av YouTube-gruppen Yes Theory och dessutom byggde svenska YouTube/skidåkaren Jon Olsson och frun Janni en skola i Colombia förra året. De senare fick delta i just Wayúustammens traditionella dans där kvinnan bär en vid klänning och sträcker ut en stor blodröd sjal bakom huvudet för att breda ut sig så mycket som möjligt. Dansen styrs av kvinnan och avslutas ofta med att mannen faller baklänges.

Just på en sådan traditionell fest där filmen tar sin början dansas denna dans (se foton ovan) och den unga mannen Rapayet (José Acosta) träffar i samband med det kvinnan Zaida (Natalia Reyes) som han direkt faller för. Han bestämmer sig snabbt för att göra allt han kan för att få gifta sig med henne. I vägen står hennes mamma Ursula (Carmina Martinez), den inflytelserika matriarken för klanen, som kräver att han ska följa stammens traditioner bättre och dessutom att han först överlämnar en mindre förmögenhet i gåva i form av bland annat en mängd getter.

Rapayet inser snart att hemgiften blir svår att samla in enbart med hjälp av den blygsamma handel han bedriver längs ökenvägen tillsammans med den ofta lätt berusade och joviala vännen Moises. Men så en dag vid en avlägset belägen bar i öknen möter han några amerikaner. Bartendern råkar nämna för honom att dessa utlänningar vill köpa stora mängder av marijuana. Nu gäller det att ta ett snabbt beslut även om han inte riktigt vet exakt hur han ska möta efterfrågan.

Så rullas den här spännande filmen igång. Längs den blodiga resan ställs kommunism mot kapitalism, familj mot vänner och traditioner mot modernitet. Upplagt för episka konflikter med andra ord. Och så blir det.

Birds of Passage är en film som sticker ut och bjuder på vass underhållning i fem akter med titlarna Wild Grass, The Graves, Prosperity, The War och Limbo. Det finns helt enkelt inte mycket att klaga på med denna film. Möjligtvis då att varken Rapayet eller någon annan karaktär riktigt lyckas vinna åskådarens sympatier mer än flyktigt.

Peo Sandholm

Originaltitel: Pájaros de verano
Genre: Kriminaldrama
Land: Colombia
Regi: Cristina Gallego, Ciro Guerra
Manus: Maria Camila Arias, Jacques Toulemonde Vidal
Skådespelare: Natalia Reyes, Carmiña Martínez, José Acosta
Speltid: 2 timmar 5 min
IMDb

Svensk biopremiär: 19 april 2019. Visas under Stockholm Filmfestival 7-18 november 2018.

Dela