På bio nu, Recensioner

Cop secret

Cop secret

Auðunn Blöndal som Bussi i Cop Secret © Njutafilms

Isländska snutkomedin Cop Secret av fd landslagsmålvakten i fotboll (!) Hannes Þór Halldórsson skojar till det med ett imponerande fyrverkeri av clichéer och en bromance.

Betyg 4/5

Alla ingredienser, med extra allt. Det är vad som serveras här i Cop secret – en komedi med en passande corny titel. Hot Fuzz, Bad Boys och svenska Kopps har försökt och lyckats rätt bra med att göra komedi på kriminaldrama med poliser i centrum. Nu kommer en oväntat underhållande och actionstinn komedi från Island i ungefär samma stil, fast tro det eller ej ännu vildare. 

Följa regler?

Auðunn Blöndal spelar Bussi, en hårdhänt polis i Reykjavik som inte tänker följa några fåniga regler. Det gör att han hamnar i diverse trubbel med både kollegor och chefer. Klemenz (Sverrir Þór Sverrisson) är en ängslig kollega som har fått nog av som han säger “galningen”. 

Cop Secret
Auðunn Blöndal som Bussi i Cop Secret © Njutafilms

Strax utanför Reykjavik har Bussis cityavdelning hastigt och lustigt inga befogenheter, vilket blir frustrerande när han jagar en kvinnlig motorcyklist i sin gamla amerikanska muskelbil. Där vid stadens gräns har den vältränade bisexuelle polisen Hörður (Egill Einarsson) istället ansvaret. Han är snyggare och framgångsrikare, vilket irriterar Bussi. De båda poliserna är tuffa konkurrenter som inte står ut med varandra, vilket leder till komiska häcklingar mellan de två. Kontrasten är slående mellan den polerade Hörður, Islands mest åtrådda ungkarl och den lätt alkoholiserade tjurskallen Bussi. Men under en jakt på en kriminell liga väcks en respekt mellan de två, som tvingas samarbeta.

Cop Secret
Auðunn Blöndal som Bussi och Egill Einarssoni som Hörður i Cop Secret © Njutafilms

Gäckar polisen

Flera våldsamma inbrott på banker gäckar polisen genom att inga pengar stjäls. Vad gör de kriminella i bankerna? Rikki är hjärnan bakom det brutala kriminella gäng som poliserna försöker stoppa, en ledare som spelas så överdrivet som möjligt för komisk effekt av Björn Hlynur Haraldsson. Han pratar engelska med alla trots att han kan isländska (vilket hans kumpaner irriterat påpekar).

Det är full fart på den här komedin så den som gillar traditionell action lär inte heller bli besviken. Humor om poliser verkar vara universiell, för den går också hem. Regissören Halldórsson skruvar den som Beckham. I krysset.

Drama, Action, Kriminal
Land: Island
IMDb

Svensk biopremiär: 20 januari 2023

Senast uppdaterad 23 januari, 2023.

Lämna ett svar