Recensioner

Dagarna emellan

Regi:  Maria Speth
Manus:  Maria Speth
Skådespelare:  Sabine Timoteo, Hiroki Mano, Florian Müller- Mohrungen, Sabina Riedel, Nicole Marischka
Premiär:  2002-10-04
Språk:  
Längd:  115
Betyg:  4

Om 22-åriga Lynn och hennes rastlösa jagande runt Berlin efter ett sätt att leva. Om hennes pojkvän David som hårdtränar inför VM-uttagningen i simning. Och om Koji, en japansk utbytesstudent med ett gott hjärta och en snabb cykel. Lynn jobbar på en lunchrestaurang i Berlin. Hon är tillsammans med en mycket disciplinerad tävlingssimmare, men är själv en sökare som tar dagen som den kommer.

Dagarna emellan är Maria Speths första spelfilm som under det senaste året gett henne priser på filmfestivaler i Creteil och Rotterdam. Filmen handlar om Lynn (Sabine Timoteo), en tjej runt 20 som är rastlös och känner sig ensam. Den tråkiga pojkvännen David duger inte till mycket mer än att ha sex med. Vältränad som han är har han en fantastisk kropp. Men till skillnad från Lynn är han tämligen humorlös och ospontan.

Lynn bor för det mesta hos sin brors familj i ett rum som hon hyr. Hennes brors fru tycker att Lynn bryr sig för lite om familjen och att hon bara ser hemmet som ett hotell dit hon kan komma för att sova och äta. På nätterna släpper hon lös sina frustrationer på dansgolvet, när hon festar med sin tjejkompis som är intresserad av henne. Någon lyckad kommunikation eller relation har Lynn inte med någon.

Det är kort sagt inte lätt att vara Lynn. Och så stöter hon ihop med Koji, en japansk utbytesstudent. De två första gångerna stöter de ihop utan att de ens lägger märke till varandra. Slumpen eller kanske Kojis tafatta förföljande av Lynn gör att de möts i någon form av date. Han är omtänksam, men blyg och förstår inte tyska så bra. Tala tyska kan han bara hjälpligt. När han duschar och vattnet tar slut kommer det i alla fall ett spontant "Scheisse!". När de två möts uppstår en attraktion som komplicerar livet för Lynn.

Dagarna emellan (lite märklig översättning från tyska originaltiteln In den Tag hinein) är en vacker och nedstämd berättelse. Stilla och cinematografiskt bländande, stilrent och estetiskt får man följa Lynns rastlösa liv. Det sägs inte mycket i filmen, det mesta får utläsas i blickar och uttolkas av det som händer i interaktionen mellan människorna i Lynns närhet.

Ensamhet, trygghet och känslan av att behövas och saknas av någon tar stor plats i Lynns tankar. Hon berättar för Koji att hon sprang och gömde sig när hon var barn för att se om någon skulle sakna henne. Men ingen kom och letade efter henne.

Koji spelas kanske något överdrivet blygt av Hiroki Mano, men ändå helt ok. Sabine Timoteo som spelar huvudpersonen Lynn är inget annat än fantastisk, liksom flera andra i filmen.

- Peo Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén