Film, Recensioner

Darkest Hour

© 2017 FOCUS FEATURES LLC. ALL RIGHTS RESERVED.

Gary Oldman som Churchill i filmen Darkest Hour.

Betyg: 4/5

Winston Churchills anseende är i dag högt, så högt att han räknas som en av de absolut populäraste engelsmännen någonsin av britterna själva. En ikon helt enkelt. Det kanske inte är så konstigt eftersom han är mannen som starkast personifierar segern över Hitler och nazityskland. En lång rad av hans dräpande citat har också överlevt, liksom den lite udda humorn och det där v-tecknet. I filmen Darkest Hour är det dags att fördjupa vår bild av Churchill under krigets inledande skede.

“Britain and France had to choose between war and dishonor. They chose dishonor. They will have war.” (Churchill till Chamberlain i underhuset, efter Münchenavtalet (1938).)

Konservative Neville Chamberlain (spelad av Ronald Pickup) pressas 1940 att lämna premiärministerposten efter svagt ledarskap och obefintligt stöd. Parlamentet och kungen George VI godkänner motvilligt att Churchill tar över och bildar en samlingsregering som en kompromiss stödd av Labour Party. Churchill är då 65 år gammal. Under åren som leder fram till att han blir premiärminister har han haft en rad motgångar, inte minst ekonomiskt efter börskraschen 1929. Ingen inom det konservativa partiet är övertygad om att den oberäknelige mannen som saknar omdöme och ses som en mobbare är rätt man för jobbet. Med några tunga misslyckanden som t ex återinförandet av guldmyntfoten bakom sig är han ett riskabelt val.

Regissören Joe Wright (Försoning) har valt att fokusera på hur Churchill och parlamentet brottades med frågan om hur man skulle hantera Hitlers frammarsch i början av andra världskriget. Antagligen ett smart val, eftersom konflikterna här var centrala att reda ut först och bjuder på stor dramatik. Skulle britterna inleda fredsförhandlingar med Italiens Mussolini som medlare i hopp om att stoppa en invasion av öriket? Hur skulle Churchill kunna rädda omringade och försvagade brittiska trupper i Frankrike vid Dunkirk? Han tvingas till svåra beslut i britternas mörkaste timme.

Frågan är om Churchill själv inser vilken utmaning som väntar? Innan kriget kan vinnas måste han vinna medborgarnas och parlamentets förtroende. Annars blir hans tid vid makten kortvarig och krisen som landet står inför fördjupas. Mitt i allt trycker Chamberlain fortfarande på för fredsförhandlingar.

Churchill spelas av Gary Oldman (Harry Potter, The Dark Knight, Tinker Tailor Soldier Spy). Han bjuder på en gedigen föreställning iklädd några tjocka lager smink. Mycket av filmens behållning ligger i hur han förvandlar en privilegierad överklassman med begränsad förståelse för den vanlige medborgaren till att få väljarnas förtroende och bli en respekterad ledare.

Men Darkest Hour är ändå inte en enmansshow. Sekreteraren Elizabeth Nel spelas av Lily James (Baby Driver) och hon får en nyckelroll för att länka Churchill till den genomsnittlige britten. I verkligheten fick hon inte jobbet så tidigt i kriget. Kristin Scott Thomas övertygar också som Churchills fru Clementine.

Det är ett på många sätt typiskt brittiskt krigsdrama med gråa gubbar, cigarrer, tebjudningar, tät högtravande dialog och stort allvar. Trots att kriget är ständigt närvarande och kommer närmare är scenerna från fältet minimala. Istället följer vi dramatiken från en hemlig anläggning, krigsrummet under London där verbala salvor avbryter varandra under intensiv stress.

Till slut är Churchill och även denna politiska thriller vinnare.

Peo Sandholm

Trailer

Regi: Joe Wright
Manus: Anthony McCarten
Med:
Winston Churchill – GARY OLDMAN
Elizabeth Layton – LILY JAMES
King George VI – BEN MENDELSOHN
Viscount Halifax – STEPHEN DILLANE
Clementine Churchill- KRISTIN SCOTT THOMAS
Längd: 2 tim 5 min
IMDb

Biopremiär: 2 februari 2018

Lämna ett svar