Film, Recensioner

Deerskin

Jean Dujardin som George i filmen Deerskin. © Atelier de Production

Betyg 4/5

Deerskin är en mörk thriller, en komedi och en metafilm i en salig blandning av franske regissören Quentin Dupieux (Rubber, Wrong Cops).

Se filmen Deerskin nu online på SF Anytime

George är planlöst på väg bort till ett avlägset ställe i franska alperna. I bilrutans reflektion ser han något som han inte gillar. Det är den gröna manchesterkavaj han bär. Bort med den. Anar vi en man som försöker hantera en medelålderskris? En ny identitet ska formas med hjälp av en second hand mockajacka med fransar, helt gjord av äkta hjortskinn. Som en bonus följer det med en liten filmkamera när han köper jackan. 

Så börjar denna lätt absurda film med Oscarbelönade Jean Dujardin (The Artist) i huvudrollen. Det är inte helt lätt att beskriva filmens handling, men i kort kretsar den kring Georges relation till sin nya jacka och den filminspelning han iscensätter om jackan. Därmed inte sagt att Deerskin saknar riktning eller något viktigt att säga. Samhällskritiken som filmen riktar in sig på blir tydligare ju längre filmen går. Bland frågeställningarna som den tar upp finns människans relation till djur och objekt, som t ex klädesplagg och hur besatthet yttrar sig. 

Den udda filminspelningen om jackan påbörjas på ett sätt som många inspelningar säkert känner igen; pengarna är redan slut. Var ska pengarna komma ifrån? Och vad är det för konstig film han spelar in? En som undrar är servitrisen i baren han besöker. Denise som hon heter spelas av Adèle Haenel, som du kanske känner igen från den kritikerhyllade filmen Porträtt av en kvinna i brand från förra året. Hon blir snart indragen i inspelningen.

Vad som lurar bakom hörnet i den här filmen är inte lätt att förutse. Därmed bjuds vi på ett oväntat och surrealistiskt drama som håller intresset vid liv. Storyn är kanske i tunnaste laget och något kort, men budskapet och den gränslösa friheten som regissören tar sig gör denna udda fågel till en frisk fläkt. 

Originaltitel: Le Daim
Genre: Drama, komedi, thriller
Regi: Quentin Dupieux
Manus: Quentin Dupieux
Skådespelare: Jean Dujardin, Adele Haenel
Land: Frankrike
Språk: Franska
Längd: 1 timme 17 min

Svensk biopremiär: 29 juli 2020 (VOD)

Lämna ett svar