Artiklar, Topp

Epson EH-R4000 – exklusiv titt på nästa generations hemmabio


Bio.nu och andra filmbloggare från Europa på hemmabio event i London.

Vid ett specialevent i London nyligen fick bio.nu som enda skandinaviska filmblogg en förhandstitt på Epsons nya projektor EH-R4000 som släpps först under 2011. I en modern villa i fyra våningar med ytterväggar helt i glas ut mot en gammal kyrkogård bjöd Epson på en helkväll med film.

Epson EH-R4000EH-R4000 uppges av Epson ha en ultra-high-quality och vänder sig också till den riktigt seriösa hemmabio entusiasten. Den har Epsons nya reflekterande 3LCD-panelteknik som bland annat ska eliminera ljusläckage. Svärtan är redan omtalad med ett dynamiskt kontrastförhållande på hela 1,000,000:1. Zoom och lins är motordriven. Och självklart kan man styra övrig utrustning som tex en blu-ray spelare via projektorns fjärrkontroll.

Som du kan se på fotona här intill är själva projektorn svart och har en snygg symmetrisk design med en centralt placerad lins.

The Dark Knight sätter svärtan på prov

Det ska sägas direkt att detta inte är ett uttömmande tekniskt produkttest utan en förhandstitt. Jag såg några scener ur Dexter och hela The Dark Knight under närmast ideala förhållanden i ett rum anpassat för hemmabio. Medan Dexter-klippen rullade visade en av Epsons produktspecialister inställningar och lade tydligt tonvikten på svärtan och kontrasten. För att sätta svärtan på prov visades en av senare års mest hyllade filmer The Dark Knight. Här finns givetvis mörka scener i mängder.

Även för mig som har biosalonger som referenspunkt mer än andra hemmabiolösningar var det utan tvekan en helt fantastisk bildkvalité. Till skillnad från i biosalonger så sitter man ju betydligt närmare duken när man tittar på hemmabio. I gengäld är projektorn också närmare duken. Det som slår mig direkt är hur detaljrik och ljusstark bild Epson EH-R4000 bjuder på i jämförelse med annan hemmabio jag upplevt. Även när man tar sig närmare duken för att ”avslöja” pixlar eller andra missar kammar man noll och blir bara mer imponerad. Bilddetaljerna har förbättrats tack vare en HQV-processor.

Den utlovade svärtan som jag sett fram emot att stifta närmare bekantskap med efter Dexter visar sig vara en total upplevelse när Christian Bale sveper sin mörka cape över duken. I kombination med en fantastisk ljusstyrka (1200 lumen, lika hög ljusstyrka för vitt ljus som färgat) är det här något extra. Både skuggor och helt ljusa partier kommer till sin fulla rätt och visar tydligt hur kontrastrik bild det går att få med denna projektor.

Projektorn uppges ha varit automatiskt inställd för vår visning utan en ISF kalibrering. Den möjligheten finns givetvis, tex om man vill ha en annan hudton eller finjustera kontrasten. Personligen såg jag inget behov för det.

Fjärrkontrollen till Epson EH-R4000En sak man ibland kan irritera sig på när man ser film på bio är hur bilden inte riktigt hänger med under rörelser med kameran i sidled. Det blir lite hackigt och suddigt. Trots en minst sagt fartfull film med en hel del kamerarörelser i sidled kunde jag inte se några sådana problem på den här visningen. Det flöt helt enkelt på väldigt smidigt i rörelserna. Troligtvis är det pga projektorns reflekterande 3LCD-teknik som ger mycket snabbare svarstid. Men främst bildpoleringen som ger obrutna och mjuka actionbilder.

Bildkvalitén var med andra ord av högsta klass. Enda lilla invändningen under visningen var ljudisoleringen som i den här villan inte var optimal för samtidiga filmvisningar i flera rum. Ljudet var därför inställt lågt under The Dark Knight. Detta för att inte störa visningar som pågick i andra rum. Bean bags att sitta på var det närmaste ljudisolering som fanns i denna lyxvilla som är bostad i vanliga fall.

Enligt uppgifter ska Epson EH-R4000 nå brittiska butiker i januari 2011. När svenskar får möjlighet att uppleva denna exklusiva projektor är ännu inte klart. Mer info.

Foto: Epson och Peo Sandholm / bio.nu

Lämna ett svar