Recensioner

Festivalrecension: Downloading Nancy

Downloading Nancy visas på Stockholm Filmfestival

I Johan Rencks långfilm är Nancy (Maria Bello) trött på livet och har tänkt sig en grande finale. Hon har nämligen lejt en man (Jason Patric) att mörda henne.

Downloading Nancy
USA, 96 minuter
Regissör: Johan Renck

Johan Renck har gjort sig mest känd för musikvideos åt tex Kylie Minogue, New Order och Madonna och en egen musikkarriär som Stakka Bo. Han har också gjort lite filmmusik som spelas under eftertexterna till Downloading Nancy. Nu är det alltså dags för första långfilmen och det är verkligen inget lätt projekt han satt tänderna i.

Först och främst är storyn våldsamt deprimerande och för det andra inte det minsta övertygande. Märkligt nog är ändå filmen inspirerad av en verklig händelse. Men någonstans har det gått snett, troligtvis redan på manusstadiet när man inte lyckas få berättelsen att kännas annat än konstruerad.

Självdestruktiv och allt annat än livsglad vill Nancy av någon anledning avsluta sin tid på jorden med att bli misshandlad fysiskt och psykiskt. Mannen som ska utföra mordet är en person som för henne är helt okänd och som hon träffade genom nätet.

Vad som lyfter filmens story till att bli intressant bitvis är nerven mellan Nancy och mördaren. Maria Bello spelar bra precis som hon gjorde i David Cronenbergs A history of violence. Bildspråket är genomtänkt och så snyggt man kan önska av en film.

Men att filmen är snygg och skådespelarna gör stabila insatser räcker inte riktigt till när berättelsen inte känns trovärdig eller engagerar tillräckligt.

Betyg: 2/5

Fler festivalrecensioner
Frozen River
Hr Landshövding
Miraklet med Henry Poole

Lämna ett svar