Filmnyheter

Film om invandrarförläggning får 8 miljoner

Filmen Between Two Fires om en vitrysk kvinna som kommer till en svensk flyktingförläggning med sin dotter är en av fyra filmer som har fått produktionsstöd från SFI.

Idag meddelade Svenska Filminstitutet att en spelfilm och tre dokumentärer får produktionsstöd.

Between Two Fires är Agnieszka Lukasiaks nya film som handlar om en kvinna som blir kär i fel man på en flyktingförläggning. Hon har tidigare gjort uppmärksammade dokumentären Bortglömda om två unga kvinnor i Polen.

Stefan Jarls (Modstrilogin) nya film heter Underkastelsen, men om den vill han inte säga något så vi vet faktiskt inte vad den kommer att handla om. Det är en dokumentär och SFI har gett filmen 3 miljoner kr i stöd.

Vodkafabriken heter en ny dokumentär om några frustrerade kvinnor som möts på en eländig vodkafabrik hundra mil söder om Moskva. Gemensamt har de viljan att få fart på sina liv, gärna någon annanstans. Jerzy Sladkowski regisserar filmen.

Dokumentärfilmen Mari Carmen Espana har också fått produktionsstöd av SFI. Den handlar om hur ett land har försökt glömma och dölja sin egen historia. Vi följer två svenskar som reser runt i soliga Spanien för att förstå ett land traumatiserat av inbördeskrig och diktatur. De lär känna någonting som kallas tystnadens pakt. Och de lär känna en kvinna som inte låter sig tystas: Mari Carmen Espana. Manus och regi av Martin Jönsson och Carl Pontus Hjortén som debuterar i och med denna film.

Samtliga dessa filmer väntas få biopremiär under 2010.

[tags]film, stefan jarl, svenska filminstitutet, invandring[/tags]

Lämna ett svar