Stockholms Filmfestival

Filmfestival för unga


Idag offentliggörs årets program i den åttonde upplagan av Stockholms filmfestival Junior. Programmet presenterar allt från sagoklassiker i ny skepnad till angelägna nutidsskildringar, dokumentärer och medryckande äventyr.

Två världspremiärer finns bland de 25 filmerna från 19 länder som Juniors filmfestival visar den 15-22 april.

Årets program kretsar runt Juniors tema Samma, samma men olika. Temats syfte är att ge en nyanserad bild av de sociala och kulturella skillnader som präglar oss under uppväxten, men också att lyfta fram de likheter som förenar oss.

Filmerna är indelade i tre ålderskategorier; från låg-, mellan- samt från högstadiet och uppåt. I programmet ingår även två kortfilmspaket, ett för de yngre och ett för de äldre, som tillsammans presenterar sju svenska kort- och novellfilmer.

Årets program

Här presenteras ett urval av 2007 års filmprogram:

Azur & Asmar som inviger Juniors filmfestival är en färgstark animerad berättelse av Michel Ocelot som ringar in Juniors tema Samma, samma men olika. I en saga om fördomar, brödraskap och rivalitet följer vi två pojkar som växer upp sida vid sida i 1700-talets Frankrike. Azur är furstens blonde son, Asmar den arabiska barnflickans pojke. I ett brutalt avsked slits de ifrån varandra men ingen av dem kan glömma barnflickans berättelser om fen Djinn. Deras vägar korsas igen under magiska äventyr i Asmars hemland. Men nu är rollerna ombytta. Azur & Asmar möttes av stående ovationer på premiären i Cannes 2006.

Åtta kända regissörer skapar sju kortfilmer i All the Invisible Children – Emir Kusturica, Spike Lee, Ridley Scott och John Woo är några av dem som berättar om barns utsatthet i sina egna hemländer. De osynliga barnen som runt om i världen drabbas hårt av klassystem, fattigdom och kriminalitet, men som också har modet och styrkan att kämpa för överlevnad. Alla intäkter från filmen går direkt till UNICEF:s och WFP:s projekt mot hungersnöd i Nigeria.

Den svenska filmen Pirret av Kjell-Åke Andersson har sin världspremiär på Juniors filmfestival. Pirret är en fängslande berättelse om femåriga Sara som upptäcker att hon kan flyga när hon minst anar det, då pirrar det till i magen och det bär av på en flygtur. På rollistan finns bland andra Frida Hallgren, Claes Månsson, Lotta Telje och Alice Havrell som spelar Sara. (Producerad av Speedfilm)

Kortfilmen Bara Ebba av Rickard Söderström är en annan film som har världspremiär på Junior. Här ser vi Ebba i soffan som svarar på såväl lätta som svåra frågor om livet.

Like a Virgin, regisserad av Lee Hae-yeong och Lee Hae-jun, handlar om en pojkes dröm om att få bli som idolen Madonna. Vägen till förvandlingen tar många omvägar, bland annat via en form av koreansk brottning, men Oh Dong-gu är fast besluten om att följa sin dröm. Han möter både förståelse och fördomar i sin kamp om att få vara sig själv.

Lotte från Gadgetville är en spännande och fantasifull film som gjorde stor succé i hemlandet och länge låg etta på biotopplistan i Estland. I Gadgetville där Lotte bor kretsar livet runt fantastiska uppfinningar. En dag kommer ett japanskt bi med judokunskaper till byn och lär ut judo som blir den populäraste uppfinningen av alla.

Death of a President, av Gabriel Range, är en omtalad spelfilm som blandar arkivmaterial med fiktiva sekvenser och ger en övertygande skildring av vad som skulle kunna hända om George Bush utsattes för ett attentat. Death of a President väckte stor debatt i USA och vann kritikerpriset i Toronto. (Svensk biopremiär den 20 april)

[tags]film, stockholm, Stockholms filmfestival Junior[/tags]

Lämna ett svar