Recensioner

Förfalskaren

Förfalskaren

Förfalskaren © Njutafilms

Regi
Med
Längd 1 timme 56 min

Baserad på verkliga händelser, berättar Förfalskaren en otrolig historia om överlevnadsstrategi och mod. Cioma Schönhaus självbiografi från 2004 har filmatiserats av tyska regissören Maggie Peren. 

Betyg 3/5

Inspirerande mod i tyskt drama

När resten av familjen deporteras 1942, blir den 21-årige juden Cioma Schönhaus ensam kvar i en stor lägenhet i Berlin. Anledningen till att han får vara kvar är att han behövs inom tillverkningen av krigsmateriel. Det är inte hans enda talang. Han visar sig även skicklig på att förfalska dokument. En färdighet som är hårdvaluta under denna tid, både för honom själv och andra i hans närhet. 

Cioma (Louis Hofmann) är en positiv leende ung man som även under krig och faror runt honom tänker njuta av livets goda. Med Gestapo i hälarna tar han sig orädd till exklusiva restauranger, låtsas vara på tillfällig semester från fronten, dansar och dejtar. Genom att inte gömma sig utan ta på sig risker misstänker få vilken hemlighet han döljer. Men hans positiva attityd provocerar vänner och personer som känner sig mer nedtryckta av verkligheten. Ciomas vän Det (Jonathan Berlin) är klart oroad av det som pågår. 

Trots det tunga ämnet gör Ciomas inställning till livet att filmen blir mer upplyftande än väntat. Ta till vara på livet och lev även när allt ser hopplöst ut, är en tilltalande överlevnadsstrategi. Ska den funka? 

Livsbejakande

I kulisserna lurar nazisterna, kriget och vänner som kan bli avslöjade och i sin tur avslöja Cioma. Nerven finns, men inte så starkt som väntat. Istället är filmen mer av ett livsbejakande romantiskt drama än en tät psykologiskt pressad thriller. Han inleder nämligen en relation med en kvinna som heter Gerda (Luna Weder). Hon har också hittat en strategi för att överleva och i den ingår Cioma. Hennes pojkvän befinner sig vid fronten i kriget och livet är extra svårt som ensam kvinna. 

Louis Hofmann (Netflix-serien Dark) som spelar huvudrollen Cioma gör det på ett övertygande sätt. Han förmedlar en självsäker, men ändå sårbar karaktär.

Större delen av filmen utspelas inomhus, vilket säkert är en följd av en begränsad budget. Men det ger också en instängd känsla som fångar den obehagliga situationen. 

Att acceptera det vi inte kan förändra är lättare sagt än gjort i livet, som Cioma försöker bemästra genom att ändra så mycket han kan av förutsättningarna. Och ta dagen som om den vore den sista, för så ser verkligheten ut när kriget pågår för fullt. Inspirerande attityd, men filmen saknar en riktigt intensiv psykologisk press på karaktärerna.


Originaltitel: Der Passfälscher
Internationell titel: The Forger
Land: Tyskland
IMDb

Senast uppdaterad 15 april, 2023.

Mer
Normal film
Normal

Tonårstjejen Lucie försöker ta sig an livets utmaningar med en livlig fantasi. Att framstå som normal när livet är kaos Läs mer

Houria
Houria

Houria drömmer om att dansa i den algeriska baletten. Hon försörjer sig som städerska, och fyller på kassan genom vadslagning Läs mer

Blomster film
Blomster

Emma träffar ett gäng ungdomar på ett open air. Medan de rör sig från fest till fest smälter hon in Läs mer

Pamfir
Pamfir

Ukrainska regissören Dmytro Sukholytkyy-Sobchuk lyckas få till en skakande samhällskritik i debutfilmen Pamfir från 2022.

Dalva
Dalva

Dalva är 12 år när hennes pappa grips av polisen och hon själv därför blir omhändertagen av socialtjänsten. Långfilmsdebuterande franska Läs mer

No bears
No Bears

Iranske regissören Jafar Panahi (3 kvinnor) fortsätter trots fängelsedomar, yrkesförbud och diverse trakasserier från landets regim att skapa mäktig film. Läs mer

Lämna ett svar