På bio nu, Recensioner

Ghabe

Ghabe film

Ghabe © Castro Film Foto: Ida Sundqvist

Betyg 3/5

Monir (Adel Darwish) är en av många asylsökande från Syrien som anländer till Sverige 2015. En lätt introvert ung man som inte känner sig hemma i det nya landet. Eftersom det är fullt på många ordinarie boenden placeras han motvilligt ute i skogen i ett gammalt hus. Där ska han bo tillsammans med sin äldre kusin Farid (Ahmad Fadel) och en familj. Väntan på uppehållstillstånd i den avlägsna urskogen ska pröva honom på fler än ett sätt. 

Markus Castro gör regidebut med Ghabe som han också skrivit manus till och klippt. Han har tidigare i karriären gjort musikvideo, bland annat Thomas Rusiak feat Teddybears Sthlm – Hiphopper från 2001.

Ghabe betyder skog på arabiska . Genom långa vackra svepande drönarbilder över skogsområdena runt huset får vi följa Monirs introduktion till det avlånga landet i norr. Han framstår som extra liten från det perspektivet. Utlämnad och ensam, trots att Farid försöker hjälpa honom. Eller kanske mer hålla koll på honom, så att han inte riskerar att gå vilse eller äventyra ansökan. 

Monirs nyfikenhet på skogen gör att han upptäcker en liten sjö och en eka. Han ska också få stifta bekantskap med lite mer speciella svenska fenomen som små grodorna och nakenbadare. Och uppleva kärleken när han möter Moa (Nathalié Williamsdotter). Hon är en storstadstjej, tillfälligt ute på landet under sommaren. Nyfikenheten ska göra upp med rädslan i Sommaren med Moa. 

Nationalromantiskt drama

Det är ett väldigt romantiskt drama som kopplar ihop en utsatt situation med en oväntad förälskelse. Nationalromantik möter krigstrauma. Till viss del maskerar det vackra fotot att filmen blir övertydlig och något förutsägbar. Fotot är mäktigt och stämningsfullt, med midnattssol och dimma över landsbygden i slo-mo. Carl Rasmussen ligger bakom det. Men själva storyn och dialogen är tyvärr för grund. 

Filmen innehåller några snabba flashbacks till kriget, inte helt olikt Josef Fares starka Zozo. Monir kämpar med hemska minnen. I tystnaden i den mörka skogen kommer tankarna tillbaka kring det som hände. 

Ghabe är en film om att våga kasta sig ut i det okända. Att inte låta rädslan ta över. Vackert så, men det blir som sagt något förutsägbart och tunt.

  • Adel Darwish som spelar Monir är även i verkligheten kusin till Ahmad Fadel som spelar Farid.
  • Båda kommer från Aleppo i Syrien och flydde till Sverige tillsammans.
  • En viss Martin Melin skymtar förbi som polis. 

Genre: Romantik, Drama, Thriller
Regi: Markus Castro
Manus: Markus Castro
Skådespelare: Adel Darwish, Nathalié Williamsdotter, Ahmad Fadel
Land: Sverige
Språk: Arabiska, engelska, svenska
Längd: 1 timme 40 min
IMDb

Svensk biopremiär: 16 oktober 2020

Lämna ett svar