Film, Recensioner, Stockholms Filmfestival

Girl

Victor Polster som Lara i filmen Girl. (Foto © Kris Dewitte)

Betyg 4/5

Belgiska dramat Girl av debuterande regissören Lukas Dhont visades under Stockholm Filmfestival 2018 och får biopremiär runt om i landet i januari. Det är en berättelse om att växa upp där huvudrollen som 15-åriga Lara spelas med total inlevelse av Victor Polster. Han vann välförtjänt pris under Cannes Filmfestival (och Stockholm Filmfestival) för bästa skådespelare. En insats som bär den här filmen och gör den sevärd.

Lara identifierar sig själv som flicka, men är född i en pojkes kropp. Vad som komplicerar hennes tillvaro ytterligare är att hon drömmer om att bli professionell ballerina – och kvinna genom en operation. Trots utmaningarna kämpar hon på med en hormonbehandling som hon otåligt tycker drar ut på tiden.

Girl är på ett sätt ett klassiskt coming of age drama om att utforska och skapa en egen identitet under skakiga tonår. Men det är så klart också en väldigt annorlunda berättelse. Under en period i livet då de flesta inte är helt bekväma med sin kropp är balett en utmaning och här läggs till ett antal ytterligare balansakter av svårigheter för filmens protagonist. Hon klär tex om med tjejerna men känner sig inte bekväm med att duscha bland alla andra efter de svettiga danspassen.

Lara bor tillsammans med sin ensamstående pappa Mathias (Arieh Worthalter) och en yngre bror som heter Milo (Oliver Bodart). Relationen till båda är varm, men inte så öppen. Hon bär på hemligheter som hon förtrycker inför pappan, läkare, lärare och andra runt henne. Det skapar problem som ligger och gror under ytan. När någon frågar om hon är ok ler hon och svarar ja. Men någonstans under resan förstår vi att allt inte är så lätt. Tvivlar hon kring något?

I långa vackra krävande scener får vi följa dansande ungdomar när de pressar sig själva till det yttersta. Danslärarna pushar och pushar. Lara kämpar sig målinriktat genom testerna, med blödande tår och aningen för stora fötter.

Regissören tacklar flera svåra ämnen på ett respektfullt och drabbande sätt. Filmens avslutning kommer antagligen dela publiken. Det går ändå inte att förneka att Girl är ett välgjort drama, oavsett vad du tycker om slutet.

Peo Sandholm

Genre: Drama
Regi: Lukas Dhont
Manus: Lukas Dhont, Angelo Tijssens
Skådespelare: Victor Polster, Arieh Worthalter och Katelijne Damen mfl
Speltid: 1 timme 45 min
Censur: 11 år
IMDb

Svensk biopremiär: 18 januari 2019.

Lämna ett svar