Filmnyheter, Topp

Greta Garbo och Ingmar Bergman på nya sedlarna


Astrid Lindgren, Evert Taube, Greta Garbo, Ingmar Bergman, Birgit Nilsson och Dag Hammarskjöld blir motiv på Sveriges nya sedlar. Det har riksbanksfullmäktige beslutat.

De nya mynten kommer även i fortsättningen att ha Sveriges statschef som motiv. Riksbanksfullmäktige har också beslutat om storlekar, material och färger på de nya sedlarna och mynten.

”Riksbanksfullmäktige har valt personer som gjort positiva och viktiga kulturella insatser under 1900-talet. Vi tror att de nya motiven på ett positivt och representativt sätt speglar det svenska kulturarvet och olika delar av Sverige”, säger Johan Gernandt och Leif Pagrotsky, ordförande respektive vice ordförande i riksbanksfullmäktige. ”En jämn fördelning mellan kvinnor och män har varit en självklar utgångspunkt.”

Varje sedel kommer att bestå av ett personporträtt och ett natur/miljömotiv. Naturmotivet har en tydlig koppling till den person som porträtteras på varje sedel.

20 kronor Astrid Lindgren Småland
50 kronor Evert Taube Bohuslän
100 kronor Greta Garbo Stockholm
200 kronor Ingmar Bergman Gotland
500 kronor Birgit Nilsson Skåne
1000 kronor Dag Hammarskjöld Lappland

Vid valet av motiv har riksbanksfullmäktige utgått från att personerna ska ha haft sin verksamhet under 1900-talet, de ska ha en folklig förankring och gärna ett internationellt anseende. Dessutom ska de representera olika delar av Sverige.

SvD, DN

2 Kommentarer

  1. Intressant allt detta…Jag analyserade det hela mer ungdomligt och landade i hur konstigt det skulle vara om twittergenerationen hade fått bestämma om våra sedlar…

    http://hanneshervieu.se/om-twitter-fick-bestamma/

  2. Mangan

    Utmärkta val, kopplingen till landskap är också en snygg idé. Sen skulle man ju gärna vilja se Strindberg på 500-lappen någon gång – det får vara osagt om han är vår allra störste författare men han har särställningen att han i princip är den ende svensk som av egen kraft lyckats driva in världslitteraturen på nya banor: andra har nog blivit lästa men Strindberg åstadkom avgörande genombrott som skapade om synen på teater på många håll i Europa. Han låg *före* det som hände i det man såg som de “litterära huvudstäderna” dåförtiden, det kan man knappast säga att Selma Lagerlöf gjorde.

    Det har naturligtvis regnat plojiga förslag från Joey Tempest till Carola; dessa får vila i frid.

Lämna ett svar