Recensioner

Hammarskjöld

Hammarskjöld

Mikael Persbrandt som Dag Hammarskjöld i filmen Hammarskjöld. © Foto: Niklas Maupoix Nordisk Film

Regi
Manus
Med
1 timme 55 min
IMDb
JustWatch

Mikael Persbrandt spelar FN:s generalsekreterare, idealisten Dag Hammarskjöld i filmen om hans sista tid vid makten 1961. Danska Per Fly (Bänken, Arvet) har regisserat detta kompetenta biopic. 

Betyg 3/5

Att bedöma filmens hypoteser kring vad som egentligen hände i Kongo när planet Hammarskjöld färdades i kraschar är inte det lättaste. Men bortsett från spekulationerna är berättelsen en värdig beskrivning av Hammarskjöld som person. Persbrandt är inte den första vi skulle tänka på som äldre diplomat, men märkligt nog funkar det och han gör karaktären nedtonad och respektingivande. Hammarskjöld levde ett liv i ensamhet i New York, utan några nära vänner. Det innebär en utmaning att lära känna honom som person även i filmen. Dramat om Hammarskjöld är ett kompetent berättat konventionellt biopic, med några få oväntade inslag.

Nio månader

Hammarskjöld beskriver de sista nio månaderna i generalsekreterarens liv, med korta tillbakablickar på händelser tidigare i hans historia. Han var en skicklig diplomat som först inte ansågs ha någon större ledarpotential, utan valdes till posten efter att flera andra kandidater tappat viktigt stöd i sista stund. En diplomat som valdes fram som en kompromiss alltså. Men han växte snabbt in i rollen och vann respekt för att han ofta stod på de mindre staternas sida, till stormakternas förtret. Inte minst Sovjetunionens ledare Nikita Chrusjtjov blev rosenrasande på honom vid några tillfällen. Samtidigt beskrev en del Hammarskjöld som kommunist.

Det var under Hammarskjölds tid som FN antagligen hade som allra mest makt. Efter idealistens död finner stormakterna metoder att minimera FN:s inflytande över världspolitiken. Därmed försvann också mycket av Hammarskjölds visioner om att FN skulle kunna förändra världen till det bättre. 

Kolonialdrama

Precis som danska filmen Viften (Empire) som vann Nordiska Rådets Filmpris i år handlar Hammarskjöld om början på slutet för kolonialiseringen. Ett aktuellt ämne som även en tredje film – utsedd till bästa film på Stockholm Filmfestival – The Settlers tog upp i år. Empire behandlar ämnet sedd från en danskstyrd koloni i Karibien och The Settlers beskriver en ytterst brutal spansk kolonialisering i Chile. Den senare filmen kommer till svenska biografer nästa år. Läs gärna våra recensioner av dessa två sevärda filmer. Vi kan även inkludera isländska Godland i detta tema av kolonialism, som också har en dansk koppling.

Maktkampen i Kongo 1961 handlar främst om vem som ska styra den lukrativa gruvdriften som Belgien hade stort inflytande över. Vi kommer inte nära lokalbefolkningen i filmen, utan enbart ledarna i konflikten. Ett inbördeskrig står för dörren och leder till folkmord. Generalsekreteraren ser sig tvungen att försöka stoppa våldet med fredsbevarande FN-styrkor. 

Hammarskjöld och den lilla apan

Vardagen i New York är inrutad i tjänstebostaden med endast en liten apa som sällskap, som han fått i gåva. Han skriver på sin skrivmaskin och äter mat ensam vid det stora middagsbordet, serverad av betjänten Ralph (Colin Salmon). Och så är säkerhetspersonalen Bill (Francis Chouler) alltid i närheten som beskydd. Bland övriga roller kan nämnas Edvin Endre, som spelade Daniel Ek i Netflixs The Playlist. Här spelar han den unge Dag Hammarskjöld i några korta klipp från tiden som student. 

Cold case

Tidigare i år kom biografin “Helgon och maktspelare : Dag Hammarskjöld som politiker” av Staffan Carlsson som försökte besvara frågan vem personen Dag var privat bakom rubrikerna. 

Dokumentären Cold Case Hammarskjöld från 2019 är också skapad av en dansk regissör, nämligen Mads Brügger. Den var mer udda humoristiskt berättad och vann pris på Sundance Film festival. Filmen Hammarskjöld bygger på tidigare teorier men kommer även med egna idéer om vad som kan ha hänt. Samtidigt kritiserar man bland annat USA för att ännu inte ha delat med sig av viktiga hemligstämplade material från den tiden. 

Hammarskjöld är sevärd om du är intresserad av biopics om idealister, kolonialism och historia. 

Senast uppdaterad 4 januari, 2024.

Mer
Emma Stone
Kinds of kindness

Kinds of Kindness är en tredelad historia skapad av Yorgos Lanthimos (Poor things). Den första historien skildrar en man utan Läs mer

Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Mother, Couch

De tre syskonen David, Gruffudd och Linda återförenas i en avlägsen möbelaffär där deras mamma bestämt sig för att inte Läs mer

The Entertainment system is down

Ruben Östlunds nya film med Kirsten Dunst (Civil war) och Keanu Reeves (Matrix) i huvudrollerna. Även Daniel Brühl medverkar. Inspelningarna Läs mer

Låt mig gå

Claudine är en medelålders sömmerska som bor med sin vuxna son, som är rullstolsburen och behöver mycket hjälp. Claudine kämpar Läs mer

Tid att älska

Madeleine är hotellservitris och ensamstående mor i efterkrigstidens Frankrike. En dag skakas Madeleines tillvaro om av en ödets nyck. I Läs mer

Publicerades

Lämna ett svar