Emma Molin. (Fotograf/Källa: Robert Eldrim)

Skådespelaren, komikern och manusförfattaren Emma Molin är ny konferencier när de främsta insatserna under det svenska filmåret ska belönas på Guldbaggegalan den 28 januari 2019.
– Äntligen får jag komma på Guldbaggegalan! Jag älskar svensk film, den har gett mig mycket glädje och ångest genom åren, säger Emma Molin skämtsamt.

Den stora publiken känner till Emma Molin som en av medlemmarna i humorgruppen Grotesco. Deras senaste SVT-serie Grotescos sju mästerverk hyllades av kritikerna, och avsnittet Flyktingkrisen – en musikal belönades nyligen i Berlin med det prestigefyllda tv-priset Guldrosen i kategorin Comedy. Ett annat avsnitt som väckt uppmärksamhet är Ladies Night – ett psykologiskt drama, en bitande och pricksäker satir över manlig dominans i den svenska humorvärlden. Avsnittet skrevs av Emma Molin, baserat på hennes egna erfarenheter som manusförfattare i Grotescogänget.

Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas ut sedan 1964 av Filminstitutet för framstående insatser inom svensk film under det gångna året. Guldbaggen är formgiven av konstnären Karl Axel Pehrson och delas ut i 19 olika kategorier.

Guldbaggegalan äger rum på Cirkus i Stockholm måndag den 28 januari 2019, och direktsänds av SVT. Vilka filmer som nominerats avslöjas den 3 januari 2019.