Recensioner

Hundtricket

Regi:  Chirstian Eklöw, Christopher Panov
Manus:  Chirstian Eklöw, Christopher Panov
Skådespelare:  Linus Wahlgren, Alexander Skarsgård, Josephine Bornebusch, Ivan Nikcevic, Kjell Bergqvist
Premiär:  2002-10-25
Språk:  
Längd:  105
Betyg:  2

Simon är en av Stockholms många singlar som börjar närma sig trettio. Han drömmer om att hitta Den Stora Kärleken. Hans bästa kompisar är Micke och Mario. Micke får alla tjejer han vill ha, Mario har fast sällskap. Micke och Mario försöker hjälpa Simon men efter Marios eviga prat om ”livslång kärlek” och Mickes eviga krogrundor med ”one-night-stands” tröttnar Simon. Då kommer Micke med en ny idé; "Hundtricket".

Hundtricket - the movie är en svensk romantisk komedi främst med ungdomar som tilltänkt målgrupp. Filmen gjordes ursprungligen som en så kallad pilot år 2000, till stor del med samma skådespelare. Christian Eklöw och Christopher Panov gjorde den då som slutfilm på Kulturamas filmlinje i Stockholm. Den filmen vann Stockholm Filmfestivals 1km film pris. Nu har de regisserat denna längre nyversion av Hundtricket.

Den handlar främst om tre killar i tjugofemårsåldern som har lite olika sätt att se på relationer. Alexander Skarsgård (Vingar av glas) gör en komedi till efter en mindre roll i Zoolander och han gör det riktigt bra som Micke, en kille med one-night-stands som specialitet. Trots att skämten ibland är i billigaste laget, har jag svårt att hålla mig för skratt. Linus Wahlgren (G, Hemligheten, Rederiet) och Alexander Skarsgård passar båda som hand i handsken i dessa roller och lockar säkert en och annan tjej till biosalongerna. En duschscen med Alexander ingår, så de som har köpt biobiljetten för att se mer av honom behöver inte vandra ut ur biosalongen allt för besvikna.

Hundtricket är komedi blandat med Stureplansromantik för ungdomar som gått vilse i jakten på att hitta den rätta. Ironiskt nog har många av filmens scener spelats in i Luleå. Nyckelscenen när Simon ska locka till sig tjejer med hjälp av en hund har dock spelats in i Humlegården vid Stureplan från vad jag kan se.

Dialogen känns ibland lite krystad och idéfattig, men ändå inte utan humor. Passningarna till alla rom coms (romantiska komediers) stora förebild Pretty Woman är tydliga.

Hundtricket handlar också om kändisskap. Robinson-Micke (Alexander Skarsgård), som han själv kallar sig, har tappat sin stjärnstatus efter något år i rampljuset efter Robinsonprogrammet han var med i. C-kändisarna Meral och Dag Finn från Baren på TV3 kommer förbi kön in på innestället. Själv blir han inte insläppt. Pontus Gårdinger gör också en mindre cameo-roll som sig själv. Några goda skratt bjuder Kjell Bergqvist på som universitetsläraren, men framförallt är det här Alexander Skarsgårds show.

Musiken består av helrätt svensk pop (bland annat personliga favoriterna Kristoffer Åström och Bad Cash Quartet). Pretty Woman musiken med Roxette hade de mer än gärna fått tona ner dock.

- Peo Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén