Filmnyheter, Stockholms Filmfestival

Josef Fares nya inviger Stockholm Filmfestival

För första gången någonsin inviger en svensk film Stockholms filmfestival. Josef Fares nya film Leo får sin världspremiär på den 18:e internationella filmfestivalen, som äger rum 15-25 november.

Leo firar sin 30-årsdag. Omgiven av familj och vänner skålar han för framtiden. Men när festen är slut och Leo och hans flickvän vandrar hemåt, händer något som för alltid ska förändra deras liv.

Efter stora framgångar med Jalla! Jalla! (2000), Kopps (2003) och Zozo (2005) är Josef Fares nu aktuell med sin fjärde spelfilm. Fares tidigare filmer har prisats av såväl kritiker som publik, i Sverige och internationellt. Zozo belönades med Nordiska Rådets filmpris och utsågs till Sveriges Oscarsbidrag 2005.

– Jag har alltid velat ha med en film i Stockholms filmfestival. Det känns jättebra att få ha världspremiär på Leo i min egen hemstad, säger Josef Fares.

Leo är en tät, thrillerbetonad film. I huvudrollerna ser vi Leonard Terfelt, Shahab Salehi och Josef Fares själv. Josef Fares står för både manus och regi. Memfis/Anna Anthony har producerat och filmen distribueras av Sonet Film.

– Vi är väldigt stolta över att inviga filmfestivalen med Leo. Det är en aktuell och slagkraftig film som visar en ny sida av en av Europas mest spännande unga regissörer, säger festivalchef Git Scheynius.

Leo har svensk biopremiär 30 november.

[tags]film, stockholm, stockholms filmfestival, josef fares, leo[/tags] (DN)

Mer
Ruben Östlund. Foto: Tobias Henriksson
Ingen Oscar för Ruben Östlund och Triangle of Sadness

Det blev som väntat ingen Oscarstatyett för Ruben Östlund och högoddsaren Triangle of Sadness. Filmen var nominerad i hela tre Läs mer

Oscarsvinnarna 2023
Alla Oscarsvinnarna 2023

Här hittar du vår lista på alla Oscarsvinnarna på galan 2023. Svenska Triangle of Sadness av regissören Ruben Östlund var Läs mer

mest sålda köpfilm 2022
Topp 3: Mest köpta och hyrda filmerna 2022

Representanter för både internationella och nordiska filmbolag trotsade onsdagens snöstorm och samlades i Bonnierhuset på Sveavägen i Stockholm för SF Läs mer

Innan, nu och då

Sent 60-tal. Nana kan inte fly från sitt förflutna. Fattig, med familjen förlorad i Väst-Javakriget, gifter hon sig igen för Läs mer

Infinity Pool
Infinity pool

På ett isolerat hotell, njuter James (Alexander Skarsgård) och Em (Cleopatra Coleman) av den ultimate semestern.

Oscarsgalan tv 2023
Så här sänds Oscarsgalan 2023 på TV och online i Sverige

Komikern Jimmy Kimmel är värd för årets Oscarsgala. Det är den 95:e galan som hålls. Du kan se galan på Läs mer

3 Kommentarer

  1. Längtar till premiären. Det ska bli otroligt spännande att se filmen..

  2. Tomtom

    Ironi att en av de som misstänks för mordet på Kungsholmen heter Leo…?

  3. Sonic

    Kan någon berätta lite om hans allra senaste film, Leo???

Lämna ett svar