Recensioner

Lilja 4-ever

Regi:  Lukas Moodysson
Manus:  Lukas Moodysson
Skådespelare:  Oksana Akinsjina, Artiom Bogutjarskij, Elina Benenson, Pavel Ponomarjov, Ljubov Agapova, Lilija Sjinkarjova, Tomas Neumann mfl.
Premiär:  2002-08-23
Språk:  Ryska, engelska och svenska
Längd:  105
Betyg:  5

Lilja 4-ever är Lukas Moodyssons nya film som handlar om Lilja och Volodja, två ryska ungdomar. 16-åriga Lilja bor i en sliten och fattig förort någonstans i det forna Sovjetunionen. Hennes enda vän är den unge pojken Volodja. Tillsammans drar de runt i området och fantiserar om hur man kunde göra livet lättare att leva. En dag tänds hoppet när Lilja blir förälskad i Andrej. Han ber henne följa med till Sverige och börja ett nytt liv.

Lilja är upprymd eftersom hon snart ska flytta med sin mamma och hennes nye man till USA för att starta ett nytt liv tillsammans. Men efter ett tag går det upp för Lilja att hennes mamma tänkt åka iväg själv med mannen. Mamman tröstar henne med att hon ska få komma efter senare.

Redan innan hon var född lämnade hennes far henne. Nu är hon ensam och tvingas överleva i en hård värld. Det går motigt för henne i skolan. Hon känner sig övergiven och hennes omgivning betraktar henne som värdelös. Hon försöker att inte ta åt sig av gloporden som spottas på henne. För att dämpa smärtan och hungern sniffar hon lim med sin bästa och enda riktiga vän, den något yngre pojken Volodja. Tristessen och misären är total. Hur ska hon få pengar till lägenheten och till mat? Lilja förs mot bättre vetande allt djupare in i mörkrets hjärta. Många uppger sig kunna erbjuda henne en hjälpande hand. Men kan hon lita på någon? Förhoppningarna om ett bättre liv inom en snar framtid föds och släcks lika snabbt för Lilja.

Moodysons tidigare filmer Fucking Åmål och Tillsammans har båda en skön humor som ingått i vad som nästan blivit varumärket Moodysson. De som nu väntar sig en upplyftande film i samma anda kommer få sig en chock. Lilja 4-ever är betydligt mörkare. Den innehåller få upplyftande ögonblick även om en strimma hopp alltid finns närvarande. Hoppet är det sista som överger Lilja.

Trafficing, handeln med kvinnor, har tidigare behandlats i Pål Hollenders starkt kritiserade dokumentärfilm om unga estniska tjejer, Bye Bye Beauty. Moodysson uppger att han inspirerats till viss del av den filmen även om han finner den omoralisk. Annat än ämnesvalet finns inga likheter mellan filmerna. Lilja 4-ever är ett djupt gripande och chockerande mästerverk. En film som får mig att må dåligt när jag tänker på den, fortfarande flera dagar efter att jag lämnat biosalongen.

Liksom i Moodyssons tidigare filmer känns Ulf Brantås foto igen, med de kvicka inzoomningarna (även om de är färre här) och ett briljant sinne för hur blickar kan förmedla känslor. De unga skådespelarnas insatser är fantastiska, med Oksana Akinsjina (15 år) som Lilja och Artiom Bogutjarskij (13 år) som Volodja i huvudrollerna. Oksana har tidigare spelat huvudrollen i den ryska filmen Systrar som visats på svenska biografer under sommaren.

"Mein Herz Brennt" ("Mitt hjärta brinner") skriker Rammstein ut i den tyska låt som förstärker den redan bistra stämningen. Och här brinner verkligen hjärtan samtidigt som det finns ett ljus som aldrig brinner ut.

- Peo Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén