Recensioner

Älskar dig för evigt

Regi:  Susanne Bier
Manus:  Anders Thomas Jensen
Skådespelare:  Mads Mikkelsen, Sonja Richter, Nikolaj Lie Kaas, Paprika Steen
Premiär:  2002-10-18
Språk:  
Längd:  114
Betyg:  4

Cecilie (Sonja Richter) och Joachim (Nikolaj Lie Kaas) är unga och förälskade. De ska gifta sig och har livet framför sig, men lika plötsligt som oväntat förändras allt. Inte bara för Cecilie och Joachim utan också för Marie (Paprika Steen) och Niels (Mads Mikkelsen). Marie och Niels är ett par i början av trettioårsåldern, med tre barn i ett lyckligt äktenskap, som sätts på hårda prov då Niels häftigt förälskar sig i Cecilie.

Älskar dig för evigt är ett mycket starkt danskt drama, den 28:e Dogmafilmen men Susanne Biers (Livet är en schlager) första. Över 40 000 personer såg filmen under premiärhelgen i Danmark, vilket är landets bästa biofilmsöppning någonsin. Kritik för att bryta mot Dogmareglerna fick den lika snabbt och dessutom från de betydligt tyngre regissörskollegorna Lars von Trier och Thomas Vinterberg. Dispyten gällde musik som skulle ha lagts på i efterhand i strid med reglerna, något som Susanne Bier tillbakavisar. Manuset har skrivits av Anders Thomas Jensen som också skrev manus till Mifune och regisserade förra årets stora danska succé Blinkande Lyktor.

Med humor och stark känsla av äkthet får vi följa två par vars liv förändras av en olycka. Hur reagerar de på denna omvälvande händelse, hur bearbetar de det och hur förändrar det passionen? Livets skörhet är ogripbar och vi är dåligt rustade inför tragedier. De inblandade i denna tragedi reagerar olika på det inträffade, men gemensamt för alla är att de inte riktigt tror att de påverkas så mycket som de senare inser.

Regissören Susanne Bier har pekat på att många efter den 11 september förra året börjat fundera på hur oförstående den moderna människan är till att inte kontrollera sitt eget liv. Att livet kan ta en ny vändning eller släckas helt är ogreppbart och framförallt svårt att acceptera. Något som många tvingas försöka göra varje dag efter olyckor.

Det olyckliga valet av dansk sentimental pop som filmmusik har jag lite svårt för. Filmens foto är desto bättre. Som brukligt i Dogmafilmer består ljuset enbart av naturliga ljuskällor vilket bidrar till den dokumentära verklighetskänslan.

Manuset är mycket välskrivet med en hel del humor och härliga karaktärsskildringar. Humorn blir till ett nödvändigt sätt att ta sig igenom krisen för flera av de inblandade. Och underhållande blir det då också för oss som åskådare. Ta till exempel scenen när Niels och Cecilie testar sängar i möbelaffären.

Älskar dig för evigt är mycket välspelad, även ner till minsta biroll. Mads Mikkelsen (Mordkommissionen) är mycket övertygande som Niels och Sonja Richter som spelar Cecilie är lika fantastisk. Älskar dig för evigt är utan tvekan en av årets mest sevärda filmer.

- Peo Sandholm


Kommentera

Tema av Anders Norén