Film på TV, Topp

Mandeladokumentär på SVT lördag kväll

madiba

Lördagen den 7 december visar SVT en nyproducerad och uppdaterad dokumentär om den nyligen bortgångne Nelson Mandela, i Sydafrika kallad Madiba, en traditionell hederstitel. I samtal med hans vänner, politiska bundsförvanter, motståndare och även hans medfångar på Robben Island – där Mandela tillbringade 18 av sina 27 år i fängelse – får tittarna en bild av mannen bakom myten.

Den amerikanska bolaget Frontline har producerat lördagskvällens dokumentär, som berättar om Nelson Mandelas uppväxt i Transkei i södra Sydafrika, där hans ”kungliga” uppfostran formades av traditioner. Redan tidigt var han disciplinerad och han hade en mycket stark känsla för sitt eget historiska öde.

Dokumentären visar också hur Nelson Mandela omvandlades från en risktagande radikal till en mogen ledare och statsman, men undersöker också Nelson Mandelas förhållande till sin före detta fru Winnie Madikizela Mandela.

Originaltitel: The Long Walk of Nelson Mandela
Produktionsår: 2013

SVT Play kan du se denna dokumentärfilm till och med lördag 14 december

Ny Mandelafilm på bio
En ny långfilm om Mandela får svensk biopremiär i februari 2014. MANDELA: VÄGEN TILL FRIHET sträcker sig över Mandelas extraordinära liv, från hans barndom på landsbygden till hans kröning som den förste demokratiskt valde Sydafrikanske presidenten. Det är en spännande historia om en vanlig man som antog sitt livs utmaning och segrade – ett intimt porträtt av en modern ikon.

Lämna ett svar