Recensioner

Mor och son

Mor och son

Annabelle Lengronne (Rose) i Mor och son. © TriArt Film

Rose och två av hennes unga söner migrerar till Frankrike 1989 från ett till en början ospecificerat land i Afrika. Franska regissören Léonor Serraille skildrar en splittrad immigrantfamiljs mödosamma resa in i det franska samhället under flera decennier.

Betyg 3/5

Stockholm Filmfestival 2022 visade filmen.

Mor och son berättar den yngre brodern Ernests perspektiv i tre delar med minnesbilder från barndom och tonår. Genom flytten är familjen reducerad. Två av mammans äldre barn har nämligen inte följt med. Något de yngre barnen inte är införstådda med. Det är oklart om hon har någon kontakt med pappan.

Annabelle Lengronne spelar mycket övertygande mamman Rose. Hennes barn spelas av olika skådespelare under filmen i takt med att de växer och blir äldre. Främst av dessa är Stéphane Bak (The French Dispatch). Han spelar den rotlösa drömmande tonårige Jean, som brottas med förväntningar från andra.

Mor och son och Jules Ceasar

Rose tar med sönerna till en släktings trånga lägenhet i Paris där de kan bo tillsvidare. Redan kort efter ankomst under välkomstfesten försöker hennes släkting föra ihop henne med en omtänksam man med det lustiga namnet Jules Ceasar. Men hon håller huvudet högt, tänker inte klä sig i någon underordnad roll, varken som kvinna eller som invandrare och vill välja sina egna män. Just här finns ett subtilt budskap som filmen utforskar, nämligen att inte låta någon annan eller samhället definiera dig. 

Mor och son
Annabelle Lengronne (Rose) i Mor och son. © TriArt Film

Mamma Rose har också en stark önskan om att ge sina barn möjligheter till ett bättre liv genom att lägga energi på studier. Så hon klär därför upp sig själv och barnen inför viktiga prov. Barnen uppmanas att kämpa och bli bäst av alla.

Första dagarnas festlycka ska övergå till jobbslit (hon städar hotellrum), dans, kärleksbekymmer och en kamp för att göra något av livet. Lyckan ska komma och gå. 

Överflöd

Samhällskritik finns här också så klart i bakgrunden till vad som utspelas. Ett samhälle som både då och nu i Frankrike består av ojämlikhet, illustrerad t ex med Roses arbetsgivares absurda överflöd och polismäns bryska id-kontroller mitt på gatan. 

Léonor Serrailles debutfilm Jeune femme blev prisad på Cannes 2017 för bästa debut. Laetitia Dosch spelade huvudrollen i den filmen och hon har även en mindre roll här. 

Mor och son är ett enkelt och vackert drama, om något så komplicerat som att finna sin plats och identitet.

Officiell svensk trailer

Drama
Originaltitel: Un petit frère
Tidigare svensk titel: Blodsband
Regi: Léonor Serraille
Manus: Léonor Serraille
Skådespelare: Annabelle Lengronne, Stéphane Bak, Ahmed Sylla m fl
Land: Frankrike
Språk: Franska
Längd: 1 timme 56 min
IMDb

Svensk biopremiär: 25 november 2022

Senast uppdaterad 15 april, 2023.

Mer
Svensk film och kasinospel: en perfekt kombination för en underhållande kväll

För många av oss finns det inget som slår en avslappnande kväll hemma med en bra film och lite spelande. Läs mer

Så blir du en riktigt filmexpert: Tips och Tricks

Gillar du film? Skulle du vilja bli en filmexpert här i Sverige? Det är kanske inte så lätt att ha Läs mer

Late night with the devil

31 oktober, 1977. Johnny Carsons rival Jack Delroy leder talk-showen “Night Owls”, som har varit ett troget sällskap för sömnlösa Läs mer

Terrifier 3

Art är tillbaks! Lagom till julens snöfall, när invånarna i Miles County gör sig redo för årets stora familjehögtid, gör Läs mer

Memory

Sylvia (Jessica Chastain) lever sitt enkla, inrutade liv med vardagen delad mellan sin dotter, jobbet och AA-möten. Efter en gymnasieåterförening Läs mer

Robert Gustafsson
Robert Gustafsson spelar Ingmar Bergman i ny film

En ny långfilm om filmregissören Ingmar Bergman är under utveckling. I huvudrollen kommer vi få se Robert Gustafsson. Han har Läs mer

Publicerades