Biotoppen, Filmnyheter

Monica Z etta i Danmark

Monica Z

Framgångarna för MONICA Z fortsätter i Danmark där filmen gick direkt in som 1:a på biotoppen under öppningshelgen.

Filmsuccén MONICA Z intog förstaplatsen på danska filmtoppen efter en fantastisk öppningshelg med 28 205 sålda biobiljetter och har rosats av en enhällig dansk kritikerkår sedan dess. Filmen slår därmed Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann, som innehar det tidigare publikrekordet för öppningen av en svensk film i Danmark det senaste året. MONICA Z hade dansk premiär den 20 mars.

MONICA Z som hade svensk biopremiär den 13 september var den mest sedda långfilmen baserad på ett originalmanus på den svenska biorepertoaren under 2013.

Filmen har till och med den 23 mars 2014 setts av 542 790 biobesökare i Sverige.

MONICA Z erhöll inte mindre än fyra Guldbaggar 2014. Långfilmsdebuterande och kritikerrosade Edda Magnason fick Guldbaggen för ”Bästa kvinnliga huvudroll”, Per Fly för ”Bästa regi”, Sverrir Gudnason för ”Bästa manliga biroll” och Kicki Ilander för ”Bästa kostym”.

Sedan premiären har filmen även sålts i ett stort antal länder utanför Norden som Japan, Frankrike, Taiwan, Hongkong, Estland, Tjeckien, Slovakien, Sydkorea, Grekland, Cypern, Turkiet, Kina och till flygbolag världen över.

– Jag är både glad och stolt över att MONICA Z har fått ett sådant stormande mottagande av såväl publik som kritiker i Danmark. Framgångarna visar att en bra berättelse har styrkan att nå ut internationellt vilket vi hoppades på när vi drog igång projektet. Det är också härligt att även en ny generation får upptäcka Monica Z:s värld och musik genom filmen, säger Lena Rehnberg, filmens producent från StellaNova Film.

Lämna ett svar