Filmnyheter

Ny film om Zlatan ”Ibra” får biopremiär 2016

Fredrik och Magnus Gerttens kommande Zlatan-dokumentär är berättelsen om Zlatan Ibrahimovic innan han blev ”Ibra” med en hel värld. En kaxig supertalang från Rosengård: lika karismatisk som briljant men med en vrede inom sig ständigt på gränsen att explodera ute på planen. Det är också historien om en ung pojke under konstant press från sin omgivning, som helt ensam lämnade Sverige för slå sig in i fotbollens finrum. En stenhård kamp både på och utanför planen.

Filmarna Fredrik och Magnus Gertten följde Zlatan under två års tid i Malmö FF, under den uppmärksammade övergången till Ajax och hans första tid i Holland. Detta tillsammans med nyfilmade intervjuer med medspelare, motspelare, tränare och andra som stod Ibrahimovic nära, har resulterat i ett närgånget och personligt porträtt.

– När vi först mötte Zlatan träffade vi en ung, öppen fotbollsspelare som gick rakt genom rutan och vi förälskade oss i hans direkthet. Han har en ärlighet och öppenhet som genom åren också har gett honom fiender, säger Fredrik Gertten.

2002 gjorde Magnus och Fredrik Gertten kultklassikern Blådårar 2 –vägen tillbaka. Filmen skildrade Malmö FF:s degradering från Allsvenskan och det efterföljande året i Superettan som slutade med att laget tog steget upp i högsta serien igen. Filmen följde en rad personer runt Malmö FF och en av dem var Zlatan Ibrahimovic – en ung talang på randen av sitt genombrott i MFF. Bröderna Gertten filmade otaliga timmar med Zlatan men bara en liten bråkdel användes i Blådårar 2 –vägen tillbaka.

Filmen som ännu inte har en titel får svensk premiär i februari 2016. Världspremiären sker i november på IDFA i Amsterdam, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler.

Dela