Artiklar, Filmnyheter

Nya biokedjans ansiktslyft

Astoria Cinemas
Sveriges nya biokedja Astoria Cinemas (fd Sandrews) utseende presenterades idag. Bland annat har man fått en ny logga som inspirerats av ögat. Startskottet har också gått för ett nytt utseende i foajéer och förbättring av ljudet.

Biokort Astoria
Astoria Cinemas nya biokort

Astoria Cinemas börjar nu på allvar ta upp kampen med SF om biobesökarna efter övertagandet av Sandrews i maj. Idag sker namnbytet officiellt med en ny grafisk profil skapad av Stockholm Design Lab. Ett av vapnen i den hårda konkurrensen blir att förbättra ljudsystemet till HPS-4000. Foajéerna ska också få nytt utseende.

Foajén - Astoria KungsgatanFörsta biograf som fått det nya utseendet och ljudsystemet är fd Royal på Kungsgatan i Stockholm. Nytt namn för denna biograf blir Astoria Kungsgatan som öppnar portarna 18.45 idag måndag den 12 december (se foton från Astoria Kungsgatan högst upp och till höger). Byggarbetare fanns fortfarande på plats vid lunchtid och filade på det sista inför premiären ikväll. Biostolarna byts dock inte ut förrän till sommaren.

Ljudexpert utan mikrofon
Med en trumvirvel inleddes Astorias presentation. Utan mikrofon tog ljudexperten John F. Allen (skaparen av High Performance Stereo) till orda om biografens nyinstallerade ljudsystem.

– Ljudet har ingen distortion även om filmen är extremt högljudd. Han utlovade också att man ska få perfekt surround-ljud var man än sitter i biosalongen genom ett surroundarray-fält som sitter i mitten (!) av salongen.

Bion är inte utbytbar!
Mattias Nohrborg som är Astoria Cinemas VD presenterade stolt sin vision av den nya biografkedjan.

– Bion är inte utbytbar! Pay per view med mera är utbytbart, men inte biografen, hävdade han.

Främst syftar han då på att biografen erbjuder helt unika fördelar som stor bild och det sociala rummet. Att förbättra det sociala rummet ser han som något Astoria vill fokusera på genom att skapa barer, caféer och restauranger i direkt anslutning till biosalongerna.

Astorias hemsidaNy vinjett, nytt biokort, ny hemsida mm
Man har också fått en ny vinjett som ska visas innan alla filmer. Tisdag morgon får Astorias nya hemsida premiär (foto till höger) och då kan man också se deras nya radannonser i tidningarna. Ett nytt biokort blir det också (foto ovan).

Efter Astoria Kungsgatan kommer man göra om Victoria på Söder i Stockholm. Därefter följer samma omvandling under våren i Lund, Örebro, Malmö och Göteborg. 23 biografer med 94 salonger i femton städer kommer de närmaste två åren få ny skepnad och profil.

Förbättrad ekonomi
Enligt Mattias Nohrborg har den nya kedjan sedan uppköpet den 2 maj i år gått 40% bättre än föregående år och biobesöken har också ökat. Därmed når man nästan break even.

Skribent: Peo Sandholm

Dela

4 Kommentarer

 1. Roligt att äntligen få se deras nya logga, tyckte den var snygg och lite annorlunda. Ska bli kul att snart få att se nya vinjett och hemsida… 🙂

 2. Filmpasset från Sandrews saknas. Astoria har även de ett poängkort nu.

 3. Suck!

  Jaha så var det bara att konstatera att Astoria cinemas diskret kommer att avveckla sina landsortsbiografer genom att överlåta lokalerna på biografföreståndarna som knappast sitter på stora penningpåsar.
  Med den strategin är frågan hur lång tid det tar innan landsortsbiograferna är borta. Så ni PÅ Astoria landsort låt budkaveln löpa över landet innan det är försent att rädda landsortsbiograferna?

 4. Hurra för beslutet

  Astoria lägger ner Royal Västerås genom att diskret överlåta biografen till föreståndaren. Man kan knappast förväntaa sig att föreståndaren hostar upp ett par miljoner för att rusta upp landsortsbiograferna. Så Astoria vad är på gång?
  Kommer vi i övriga delen av landet att få se samma utvecking.