På bio nu, Recensioner

Palm Springs

Andy Samberg i Palm Springs film © NonStop Entertainment

Betyg 4/5

Palm Springs är en romantisk komedi som har sina likheter med Måndag hela veckan (Groundhog Day från 1993 med Bill Murray). Dagen som upprepas innehåller i denna version ett bröllop. Andy Samberg är som klippt och skuren för huvudrollen som den bekymmerslösa nihilisten och livsnjutaren Nyles. 

Palm Springs film
Andy Samberg (Nyles) och Cristin Milioti (Sarah) i Palm Springs. © NonStop Entertainment

Ökenstaden Palm Springs i soliga Kalifornien symboliserar frihet och semester för amerikaner. Pooler, höga berg och palmer i överflöd bidrar till den känslan. Ikoniska platser som Coachella och Joshua Tree ligger runt hörnet.

Som en inte central bröllopsgäst kan Nyles slappna av, dansa som om ingen såg honom och njuta av festen. Han sticker ändå ut i en allt för avslappnad klädsel. Men så börjar det hända konstiga saker och plötsligt vaknar han upp i hotellsängen till flickvännens vackra ben igen och bröllopsdagen börjar om. Nu får han leva livet som om det inte fanns en morgondag. 

Cristin Milioti spelar den missnöjda brudens syster Sarah. En brudtärna som bara försöker ta sig igenom festkvällen. Hon är en vilsen själ inte helt olik Nyles. Innan hon förstår vad som hänt har hon kastats in i Nyles loop. Så tar storyn ny skruv. 

SNL humor

En viktig del av charmen med filmen Palm Springs ligger i den typiskt amerikanska och vilda humorn som går att känna igen från Saturday Night Live. Filmens producenter har en bakgrund på SNL. Det har även Andy Samberg. Frågan är om inte djupet och funderingar kring livet ändå är filmens främsta styrka. Nu försöker filmen säga något och gör detta fantasy-drama större än det annars skulle landat i. Vad är egentligen meningen med livet när den ena dagen är den andra lik?

Palm Springs
Andy Samberg (Nyles) och Cristin Milioti (Sarah) i Palm Springs. © NonStop Entertainment

Filmen är dessutom full av underhållande karaktärer där JK Simmons (Juno) sticker ut mest i en biroll som Roy. 

Om svenska komedier av någon anledning ofta ska innehålla självmordsförsök så ska amerikanska komedier innehålla bröllopstal. Inget undantag här. Det blir pinsamt, gripande och maxat. Allt i ett. 

Palm Springs skapar reflektioner kring vad som är viktigt i livet. Samtidigt bjuder den på igenkännande skratt. Det räcker långt.

Genre: Romantik, Komedi
Regi: Max Barbakow
Manus: Andy Siara
Skådespelare: Andy Samberg, Cristin Milioti, J.K. Simmons, Peter Gallagher
Språk: Engelska
Längd: 1 timme 30 min
IMDb

Svensk biopremiär: 9 oktober 2020

Lämna ett svar