På bio nu, Recensioner

Papicha

Papicha © Lucky Dogs

Betyg 3/5

Nedjma (eller Papicha som hon kallas) är en ung modeintresserad kvinna i Algeriet, som i början av 90-talet lever livet med fester, studier och vänner. I bakgrunden tornar några tunga orosmoln upp, men inget som hon lägger så mycket notis vid. Det är t ex radikala affischer med krav på slöja, vägspärrar och nedsättande kommentarer från män.

Filmen Papicha är till största del franskspråkig och utspelas under en tid av stora samhällsförändringar i Algeriet. Islamismen bredde ut sig där på 90-talet, med tragiska konsekvenser för unga och speciellt kvinnor. En nära poetisk atmosfär och sparsmakad ljussättning förmedlar vardagen på ett lugnt metodiskt sätt. Men lugnet bedrar. 

Lyna Khoudri spelar huvudrollen som Papicha och gör det på ett mycket övertygande och bestämt sätt. Hon får också stort utrymme och ger karaktären en tidlös tyngd. Det skulle lika gärna kunna vara idag. Eller på 60-talet.

När Nedjma en dag har lektion stormar plötsligt islamister in i salen och så förändras hennes liv. Nu är det allvar. Ska hon fortsätta som hon tänkt, anpassa sig, gömma sig eller fly? Lockar livet på andra sidan havet? Europa? Kanada? 

Havets frihet

Friheten som havet symboliserar återkommer flera gånger i filmen. Ändå är det kläderna hon själv designar och säljer som skapar den verkliga friheten. En skarp kontrast till de plagg som islamisterna kräver att kvinnor ska ha på sig. Designprocessen blir ett sätt att bearbeta det som händer. En väg ut. Dessutom blir det ett sätt att få uttrycka sin individualism.

Filmens tema är kontroversiell än idag, åtminstone i vissa delar av världen. Det råder tyvärr en strikt syn på kvinnors frigörelse och inte minst klädval i Algeriet fortfarande. Papicha blev stoppad i hemlandet och har inte fått gå upp på bio där. Att Algeriet stått och stampat under lång tid belyser också filmen med några passningar till längre bak i tiden.

Filmen har sina svackor av övertydlighet, men det gör ändå inte budskapet mindre viktigt. 

Papicha blev utsedd till Algeriets Oscarsbidrag 2019.

Genre: Drama
Regi: Mounia Meddour
Skådespelare:  Lyna Khoudri, Shirine Boutella, Amira Hilda Douaouda, Yasin Houicha, Zahra Manel Doumandji
Land: Frankrike, Algeriet
Längd: 1 timme 48 min

Biopremiär: 28 augusti 2020

Lämna ett svar