Film på TV

Roy Anderssons filmer visas på SVT

En kärlekshistoria
Under tre kvällar visar SVT filmer av Roy Andersson. Vi får se En kärlekshistoria, Sånger från andra våningen och Giliap.

Den prisbelönte regissören står också bakom en stor mängd reklamfilmer, och förutom filmerna visas även en dokumentär om Anderssons arbetssätt och studio.

Roy Andersson utexaminerades från Dramatiska Institutets regiutbildning 1969, och kom redan året efter med sin första film. Han var bara 26 år gammal när han 1970 debuterade med filmen En kärlekshistoria. Filmen är både en vacker berättelse om osäker men varm tonårskärlek, och en krass bild av det sönderfallande svenska samhället. Både publik och kritiker var överens om filmens storhet. Mer än 700 000 personer såg den på bio, och den belönades med priser både i Sverige och utomlands.

Fem år senare kom Giliap. Thommy Berggrens och Mona Seilitz rollfigurer arbetar på ett hotell som leds av en nyckfull, rullstolsbunden man. Den långsamt drivna filmen är samhällskritisk, med hotellet som en samlingsplats för de udda existenser som inte passar in.

Sist ut visas den hyllade Sånger från andra våningen. Det dröjde 25 år efter Giliap innan den fick premiär, men var en återkomst med besked. Sånger från andra våningen belönades med fem Guldbaggar och fick dela juryns pris i Cannes med den iranska filmen Takthé Siah. Med fast kamera, bleka färger och galghumor berättar Andersson om några vanliga människors öden, men också om det stora med den vanliga människan.

Tidigare på dagen repriseras Roy Anderssons rum, en dokumentär om Roy, hans studio Studio 24, och hans sätt att göra film.

SVT2 lör 11 mars 21.15: En kärlekshistoria

SVT2 tis 14 mar kl 22.30: Giliap

SVT2 lör 18 mar kl 13.45: Roy Anderssons rum

SVT2 lör 18 mar kl 21.15: Sånger från andra våningen

Under 2007 har Roy Anderssons nya film Du levande svensk biopremiär.

Lämna ett svar