Recensioner

Saltburn

Saltburn

Barry Keoghan som Oliver Quick och Archie Madekwe som Farleigh Start i Saltburn © Prime Video

Regi
Manus
Med
Längd 2 timmar 7 min

Emerald Fennells (Promising Young Woman) andra långfilm Saltburn är en modig och chockerande helvild komedi som gör upp med den brittiska aristokratin. Stockholm Filmfestival visar filmen som också får premiär på Prime Video.

Betyg: 3/5

Nyligen kunde vi se Emerald Fennell i Barbie (2023) som Midge. Men numera är skådespelerskan även hyllad regissör och manusförfattare efter framgångarna med långfilmsdebuten, den feministiska Promising Young Woman (2020). Hon vann med den en Oscar för bästa originalmanus. Har hon lyckats följa upp succén med något lika banbrytande i Saltburn? 

Klassresa till Saltburn

Barry Keoghan (The Banshees of Inisherin, Dunkirk) spelar precis som vi är vana vid lysande en tafatt, lätt bortkommen karaktär med intensiv blick, den nyanlända Oxfordstudenten Oliver Quick. Eftersom han har en nördig framtoning får han finna sig i att hänga med klassens självhatande trista mattesnille. Varken den ena eller den andra blir bjuden till några studentfester. Snart ska Olivers situation dock förändras. 

När Oliver en dag finner den åtråvärda och charmiga aristokraten Felix Catton (Jacob Elordi) med punka på väg till universitetet erbjuder han hjälp. Det ska visa sig öppna portar till ett coolare och mer välbärgat gäng. Vänskapen mellan de två leder till en inbjudan att spendera tid i Felix familjs mäktiga herrgård i Saltburn. Inte på en klassresa, utan en privat inbjudan under sommaren 2007. Oliver blir mer och mer besatt av att bli nära vän med Felix. I en ytlig värld av överflöd, verkar Felix söka en djupare och mer autentisk relation. Det är så han drar sig till Oliver, men möjligtvis också som en form av välgörenhet.

Saltburn

Är det förresten bara jag som under filmen slogs av att Barry Keoghan skulle funka perfekt som en ung Elon Musk i Darren Aronofskys (Black Swan) kommande biopic om miljardären? Slående lik i ansiktsdragen är han iallafall och perfekt för att spela en karaktär som är en aning awkward och autistisk. Men ja, kanske lite för ung och det finns många alternativ att välja på. 

Jacob Elordi (The Kissing Booth) är skicklig i rollen som den coola Felix. Han är dessutom festivalaktuell i rollen som Elvis i Coppolas Priscilla (2023). 

Väldigt brittisk

Saltburn är en superbrittisk film som utspelar sig i Oxfords universitet och i en magnifik gotisk herrgård som gjord för drömmar om ett liv i överflöd i staden Saltburn-by-the-sea. Scenografin är mäktig med färgsprakande fester i den stämningsfullt upplysta slottsträdgården. Men det ska bli chockerande rått och motbjudande som skarp kontrast till allt det förförande vackra. 

I slottet bor Felix föräldrar fd modellen Elspeth (Rosamund Pike) och Sir James (Richard E. Grant). En bister äldre butler dyker återkommande upp från ingenstans med stränga förmaningar när Oliver minst anar det. Och så lär han känna Felix lockande syster Venetia (Alison Oliver).  

Popdängor

Syrlig och mörk humor serveras på silverfat kring överklassens manér, traditioner och yttranden. Den fångar också begär utan hämningar förträffligt. Allt i en svängig förpackning av brittiska oförglömliga popdängor om klass. Pet Shop Boys “Rent” vibrerar ut i biosalongen. Finns det något djupare under den snygga polerade ytan här? Inte mycket, men humorn biter och det räcker långt, trots att det inte är så spännande.

Efter över två timmar spenderar filmen ytterligare tid på att förklara sådant som biopubliken rimligen redan förstått. Saltburn är ändå en galet underhållande satir kring uppförande, med några dekadenta scener som vi antagligen aldrig kommer lyckas skrubba bort från minnet.

Senast uppdaterad 23 november, 2023.

Mer
One Life
One Life

Den sanna historien om en ung brittisk idealist, Nicholas Winton, som räddade mer än 600 judiska barn precis innan andra Läs mer

Mads Mikkelsen i The Promised Land
Bastarden

Den fattige soldaten Ludvig Kahlen anländer 1755 till den karga Jyllandsheden med ett enda mål; Att följa kungens uppmaning att Läs mer

Drive-Away Dolls
Drive-Away Dolls

Jamie ångrar sitt uppbrott med sin flickvän, medan Marian behöver slappna av. På jakt efter en nystart ger de sig Läs mer

Bob Marley: One Love
Bob Marley: One Love

BOB MARLEY: ONE LOVE hyllar den ikoniska artistens liv och musik, musik som inspirerade generationer med sitt budskap om kärlek Läs mer

Kaptenen
Kaptenen

Kaptenen berättar historien om två unga män som lämnar Dakar för Europa. Det är ett samtida epos om de många Läs mer

En doft av kärlek
En doft av kärlek – Pot au Feu

Förhållandet mellan Eugenie, en uppskattad kock, och Dodin, stjärnkocken hon har arbetat för under de senaste 20 åren. Deras relation Läs mer

Lämna ett svar