Filmnyheter

Sex svenska barn- och ungdomsfilmer tävlar i Berlin

Förutom Lukas Moodysons internationella drama Mammut tävlar sex svenska barn- och ungdomsfilmer i Berlin.

Det existentiella dramat Flickan och den animerade succén Mamma Mu och kråkan kan båda vinna en Kristallbjörn.

Flickan
Tove Magnusson Norling i Flickan

Flickan tävlar om en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus. Där visas film som riktar sig till en både yngre och äldre publik. Filmen utspelas sommaren 1981 och handlar om en tioårig flicka som överges av sin familj. Men ensam och med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende.

– Att Flickan blivit uttagen att tävla i Berlin ger filmen en bra plattform och möjlighet att nå en publik utanför Norden vilket känns både roligt och spännande, säger Fredrik Edfeldt, regissör.

Till sommaren räknar man med att Flickan får svensk biopremiär.

Även den animerade filmen Mamma Mu och kråkan, baserad på Jujja Tomas Wieslanders älskade figurer, kan vinna en Kristallbjörn i sektionen Generation Kplus. Den har blivit en av de stora biosuccérna i Sverige med en publik på 141 191 personer.

I taket lyser stjärnorna
I taket lyser stjärnorna är baserad på Johanna Thydells hyllade Augustprisvinnare om tonåringen Jenna som slits mellan sin cancersjuka mamma och viljan att leva ut sitt spirande tonårsliv. Filmen tävlar i Generation 14plus.

Örnjägarens son är en äventyrsfilm inspelad i Mongoliet om den 12-åriga nomadpojken Bazarbai som är son till Örnjägaren Matey. Bazarbai drömmer om städer och världen utanför stäppen men Matey är övertygad om att han ska axla manteln och bli örnjägare som han själv. När hans bror skickas till huvudstaden rymmer Bazarbai tillsammans med faderns örn och ger sig ut på en resa. Filmen deltar i Generation Kplus där den tävlar om Kristallbjörnen

Slavar är David Aronowitschs och Hanna Heilborns fortsättning på den hyllade och prisbelönade Gömd från 2002 är precis som föregångaren en animerad kortfilmsdokumentär. Filmen skildrar de två sudanska barnen Abuk och Machiek som tillfångatogs och utnyttjades som slavar under inbördeskriget i södra Sudan och här berättar om både sina hemska upplevelser och sina drömmar för framtiden. Filmen tävlar i Generation 14plus och vann tidigare första pris vid dokumentärfilmsfestivalen IDFA i Amsterdam.

Prick och Fläck snöar in är den första animerade filmen av flera om Prick och Fläck som här går vilse i en snöstorm efter att de byggt snögubbar, haft snöbollskrig och lekt i den nyfallna snön. Regissörerna Uzi Geffenblad och Lotta Geffenblad har filmatiserat Lotta Geffenblads barnbok med samma namn och berättarröst är skådespelerskan Stina Ekblad.

Berlins filmfestival äger rum mellan den 5 och 15 februari 2009.

[tags]film, berlin filmfestival, barn, ungdomar, tyskland, berlin, svensk film, i taket lyser stjärnorna[/tags]

Lämna ett svar