Recensioner, Stockholms Filmfestival

Skate Kitchen

Skate Kitchen med Rachelle Vinberg och Jaden Smith.

Betyg 3/5

Efter en pinsam och smärtsam olycka under en skejtsession får 18-åriga Camille (Rachelle Vinberg) höra av sin ensamstående mamma att det är slut med skateboard. Något hon motvilligt lovar. När stygnen är borttagna lämnar hon ändå hemmet i förorten Long Island och rullar iväg till populära LES Coleman Skatepark i New York City. Där får hon kontakt med en grupp unga tjejer som skejtar och som inte ber om ursäkt när de tar plats på Instagram och i skejtparken. En mansdominerad värld får utmanare och det kommer slå gnistor.

Regissören Crystal Moselle har tidigare gjort den fängslande och utmärkta dokumentären The Wolfpack om en instängd syskonskara. Nu gör hon sin första spelfilm efter att under en tågresa ha träffat på den verkliga Skate Kitchen gruppen, som också spelar flera av rollerna i filmen. Egentligen ville hon inte ha några skådespelare med i filmen, men Will Smiths son Jaden Smith fick ändå en roll. Han spelar en skateboardkille med intresse för foto.

Berättelsen handlar om girl power, feminism, vänskap, frihet och kärlek. Skateboarden binder ihop berättelsen och får likt bilen i en mängd andra filmer stå som symbol för ungdomars nyvunna frihet. Sommarens lediga dagar och varma nätter andas också frihet, en frihet att skapa sin egen identitet och framtid.

Att de inte är skådespelare fungerar ändå bra eftersom de spelar karaktärer som inte är så långt ifrån hur de är i verkligheten. Möjligtvis något nedtonade versioner av sig själva. Det går att se på YouTube och Instagram där Rachelle Vinberg, Nina Moran och Kabrina Adams ger en fascinerande inblick i hur det är att vara ung skateboard tjej i New York.

Tanken att filmen kunde gjort sig bättre som dokumentär ligger inte långt borta. Kanske fanns inte intrigen och konflikterna där för att det skulle funka. Eller så kan vi se filmen som en adaption av ett instagramflöde.

Filmens story är som antytts inte så märkvärdig, men kan säkert ändå inspirera unga tjejer att våga välja sin egen väg i livet. Det finns så klart redan många skickliga tjejer som livnär sig på skateboard som tex Leticia Bufoni. Men ofta är du nog ensam som tjej i skateparken.

För den som vill skaffa en Skate Kitchen skateboard så säljer Rachelle Vinbergs skate sponsor Fortune (som drivs av Manny Santiago och Brett Conti) sådana.

Peo Sandholm

Filmen Skate Kitchen visas i tävlingssektionen på Stockholm Filmfestival 2018.

Regi: Crystal Moselle
Manus: Crystal Moselle
Skådespelare: Rachelle Vinberg, Jaden Smith, Kabrina Adams, Nina Moran, Jules Lorenzo
Speltid: 1 timme 40 min
IMDb

Svensk biopremiär: 2019? Filmen har i skrivande stund ingen svensk distributör och det är därför osäkert om den kommer visas på bio, men vi håller koll om det skulle ändras.

Lämna ett svar