Fantastisk Filmfestival, Filmnyheter

Skräckfilmshelg på medeltida borg

Fantastisk Filmfestival anordnar skräckfilmshelg på Glimmingehus.

På Glimmingehus, norra Europas bäst bevarade medeltida borg, arrangerar Fantastisk Filmfestival (FFF) och Riksantikvarieämbetet för första gången en helg av klassisk skräckfilm den 16-17 augusti.

Glimmingehus utanför Simrishamn på Österlen har länge förknippats med spökhistorier och märkliga sägner som berättats av folket som bor runtomkring. Med klassisk skräckfilm i borgens salar kommer traditionen av märkliga berättelser att förstärkas. Filmprojektet har möjliggjorts genom ett generöst bidrag från Sparbanksstiftelsen Skåne.

Skräckfilmsfestivalens två spännande huvudakter blandar bild och ljud på ett magiskt sätt, allt i en medeltida atmosfär som kommer sätta publikens sinnen i rullning. Regissören F.W. Murnaus hyllade filmatisering från 1926 av Goethes Faust får ett nyskrivet soundtrack som kommer att framföras live under visningen av malmöbaserade konstmusikgruppen Cosmasia Kraft.

Den klassiska svensk/danska produktionen Häxan från 1922 orsakade vid premiären en vild debatt då filmen ansågs alltför skrämmande och okristlig. Filmen blandade dokumentära och fiktiva inslag med animationer för att på ett nyskapande sätt utforska häxeri genom historien. Filmen glömdes bort för att i dag hyllas som ett mästerverk som fortfarande är både skrämmande och underhållande. Brittiska bandet Bronnt Industries Kapital, som gjort musiken till nyutgåvan av filmen, kommer under visningen att exklusivt framföra soundtracket live.

I övrigt kommer en familjevänlig blandning av nervpirrande klassiska skräckfilmer att visas inne i salarna i den medeltida borgen, där man i ljusstakars sken till exempel kommer att få möta Dracula, Frankenstein och hans monster. Helgen kommer även att innehålla Tim Burtons bästa fantasifyllda och humoristiska filmer och ett fokus på Ingmar Bergman som skräckfilmsregissör.

[tags]film, ingmar bergman, skräckfilm, glimmingehus, tim burton, fantastisk filmfestival[/tags]

Lämna ett svar