Artiklar, Stockholms Filmfestival

Smakprov på kommande svenska filmer

Under måndagen bjöds det under Stockholm Filmfestival på en specialvisning av en nästan färdig svensk film, Underbara älskade. I en av huvudrollerna återfinns Michael Nyqvist. Bio.nu var givetvis på plats och berättar vad skådespelarna och regissören hade att säga om filmen.

Under måndagen var det gratis förhandsvisning av Underbara älskade i samband med Stockholm Filmfestival. Visningen ingick i ett sk “Work in progress”. Filmen som har biopremiär den 22 december visades i sin helhet i så gott som färdigt skick. Därefter följde ett samtal med regissör och skådespelare, bland annat Michael Nyqvist.

En tragedi i vacker skärgårdsmiljö
Underbara älskade handlar om en familjetragedi och hur de överlevande kämpar med sorgen efteråt, för att hitta tillbaka till livet. Det som är lite annorlunda med den här filmen är att man valt uppiggande äldre svensk musik och ljusa vackra skärgårdsmiljöer till en sorglig stämning och ett allvarligt ämne.

Roger Wilson intervjuade efter filmen skådespelarna och regissören Johan Brisinger inför publiken.

– Det är väldigt plågsamt att se en film som inte är färdig, men det är samtidigt kul, tyckte Johan Brisinger.

Michael Nyqvist var tagen efter visningen
Ljudet var det som återstod att jobba på innan filmen får biopremiär lagom innan jul. Denna visning var första gången Michael Nykvist fick se filmen.

– Jag är lite tagen av filmen, säger Michael Nykvist som spelar Lasse. Det var en tung roll att göra. När jag först kom ut till den där ön så fick jag en chock. Hur jag skulle jag kunna känna någon ångest när det var så vackert. Då fick jag ångest för det.

Just det vackra fanns det en tanke med enligt regissören:

– Tanken var att det skulle vara så vackert som möjligt, därav det vackra huset. Så att det skulle vara så kontrastrikt som möjligt. Och att visuellt berätta så mycket man kunde, mellan raderna. Någon läste manuset och sa “Vad lite dialog det är”. Det var tanken, att mycket inte sas rakt ut.

Michael Nyqvist och Anastasious Soulis har jobbat ihop tidigare
Anastasious Soulis spelar den andra huvudrollen som karaktären Jonas, Lasses son:

– Första gången jag läste manus så hade jag väldigt svårt att släppa ifrån mig det. Jag ville bara läsa vidare och vidare. Jag förstod snabbt att det fanns mycket att hämta ur rollen och filmen i sin helhet.

– Det är också första gången jag ser filmen. Jag är väldigt tagen och väldigt nöjd faktiskt också.

– Vi har jobbat ihop förut i Hem ljuva hem som gick för sex år sen. Det var en bra grund för relationen mellan Jonas och Lasse, mellan mig och Micke. Vi behövde aldrig någon tid att lära känna varandra.

Fler chanser att se smakprov på svensk film
“Work in progress” blir det närmast på tisdag eftermiddag med Roy Andersson då han visar klipp ur Du levande och berättar om filmen.

Under onsdagen kan man träffa regissören och skådespelarna som filmatiserat succéboken Ett öga rött. Och se klipp ur filmen. Se filmfestivalens hemsida för tider och mer info om dessa två evenemang.

Mer om filmen Underbara älskade.

[tags]film, underbara älskade, mikael nyqvist, stockholm filmfestival, ett öga rött[/tags]

Lämna ett svar